pondělí 16. prosince 2019

Mstivý duch mrtvého faráře na náměstíčku San Boldo

Mstivý duch mrtvého faráře na náměstíčku San Boldo
Romantické benátské náměstí Campo San Boldo. Málokdo tuší, jaká záhada se s ním pojí. Na snímku je obytný dům, který stojí na místě kostela, ze kterého zůstala jen věž

V létě roku 1929 se Tullio Gioppo se svojí manželkou, dvěma dětmi a mladou služebnou nastěhoval do domu se zahradou, na půvabném benátském náměstíčku Campo San Boldo. Záhy však idylka skončila a začaly se dít věci.

Padající kameny z nebes


Každou noc byl dům doslova bombardovaný sprškou kamenů. Ty rozbíjely okna, bušily do dřevěných okenic a některé dokonce dokázaly naštípnout masivní dveře do domu. Po 20 dnech, kdy se jev noc co noc opakoval, požádal Tullio o pomoc na úřady.

Ty okamžitě poslaly na místo policii, která začala dům nepřetržitě hlídat. Cílem bylo odhalit neznámého vrhače kamenů co nejdříve. Mezitím se podivný jev rozkřikl po celých Benátkách. Na místo zamířily davy lidí. Policie měla co dělat aby je udržela dál od domu.

Kameny ale padaly dál. Očití svědci tvrdili, že se sypaly přímo z nebes. Domu se začalo přezdívat Casa delle pietre (Dům kamenů).

Kletba zavražděného faráře


Podle staré ženy, která žila v okolí, za vším byla kletba faráře. Toho podle legendy ubil přímo na oltáři kaplan bronzovým svícnem. Dům opravdu stál, a dodnes stojí, na místě, kde dříve stála část kostela San Boldo.

Na konci prázdnin se ale staly dvě věci. Z domu odešla mladá služebná a někdo si všiml, že ze zdi, která byla postavená z kamenů a stála kolem domu, kde se objevovaly nevysvětlitelné díry, tyto se najednou záhadně zacelily. Záhy podivné „ostřelování“ domu přestalo.

Mstivý duch mrtvého faráře na náměstíčku San Boldo
Inkriminovaná zeď, dnes už cihlová, která záhadně "vrhala" kameny na přilehlý červený dům 


Lidé usoudili, že z této zdi tedy pocházely kameny, které dopadaly na dům. Ovšem kdo je vrhal a jak to dokázal, zůstalo dodnes záhadou. Jedno z "vysvětlení" říká, že vše měl na svědomí poltergeist. Ten se prý vyskytuje v místech, kde je jeden nebo více dospívajících lidí, což byla v tomto případě ona mladá služebná.

Romantické místo bez turistů


Campo San Boldo je jinak velmi romantické místo, dnes jako zázrakem téměř nedotčené davy turistů. Původně na něm stával kostel Sant’Agata, později zasvěcený Sant’Ubaldo, v místním dialektu San Boldo.

Stavba byla několikrát přestavěná. V roce 1808 ji na popud Napoleona uzavřeli (stejně jako mnoho jiných církevních objektů v Benátkách), chrámovou loď zbořili a věži „uřízli" špičku.

Dnes na místě hlavní části kostela stojí obytný dům a ve věži je zbudovaných několik bytů. Náměstíčko ještě dokresluje středověká studna.

Najděte si levné ubytování v Benátkách. Vyzkoušejte!



Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.