pondělí 22. ledna 2018

Vyrobte si vlastní karnevalovou masku

Vyrobte si vlastní karnevalovou masku, Benátský karneval, benátky průvodce, kam v benátkách, co vidět v benátkách, benátky památky, benátky historie, jak se najíst v benátkách, kde se najíst v benátkách, co ochutnat v benátkách, kam v benátkách na víno, kam v benátkách na aperol spritz, zažijte benátky jako místní
Z tradičního karnevalového korza masek na benátském náměstí Svatého Marka

Už tuto sobotu (27. ledna) začíná Benátský karneval. V ulicích města se objeví tisíce masek. Zúčastníte se taky? Buďte originální. Vyrobte si vlastní karnevalovou masku. Běžte si ji vytvořit tam, kde vyrobili masky pro film 50 odstínů šedi.

Postup stejný 800 let


Jak vlastně taková maska vzniká? Postup mi popsal a ukázal Mario Belloni. Pohodový Benátčan a hrdý majitel Ca´Macana. Ateliéru, kde vyrábějí masky stejným způsobem jako před 800 lety.

Nejdříve je potřeba vyrobit model masky. Ten se tvoří z hlíny. Na něj se začne nanášet sádra. Ta se dělá tak dlouho, až se vytvoří kolem modelu sádrová krusta ve tvaru obrácené vaničky.

Sádrový odlitek si každá dílna hlídá


Potom se rozbije původní hliněný model a zůstane jen samotný sádrový odlitek masky. Jde o etalon, ze kterého se budou dělat samotné masky. Tvorba odlitku je nejnáročnější část celého procesu výroby. Stojí hodně práce a času. Proto si také každá dílna hlídá odlitky jako oko v hlavě.

Vyrobte si vlastní karnevalovou masku, ca macana, Benátský karneval, benátky průvodce, kam v benátkách, co vidět v benátkách, benátky památky, benátky historie, jak se najíst v benátkách, kde se najíst v benátkách, co ochutnat v benátkách, kam v benátkách na víno, kam v benátkách na aperol spritz, zažijte benátky jako místní
Dílna v ateliéru Ca´Macani. Tady se tvoří masky. Co kus, to originál

Výroba masky je ruční práce


Teď přichází na řadu samotná výroba masky. Vše je ruční práce. Odlitek se nejprve vymaže vazelínou. Důvod je ten, aby se maska později dala snadno vyjmout. Pak se vezme speciální savý papír (cartalana), který se namáčí ve vodě a potírá z jedné strany lepidlem.

Papír rozstříhaný na kousky se vkládá v několika vrstvách do odlitku. Prsty se pečlivě tvaruje podle předlohy. Cartalana má jednu zásadní vlastnost. Při schnutí se nesráží. Kopíruje tak skvěle tvar masky. Pak se vše nechá v teple vyschnout, což může trvat až 24 hodin.

Správná maska je lehoučká, pružná a "dýchá"


Poté se maska vyjme z odlitku. Při správném dodržení výrobního postupu je maska lehoučká, pružná a "dýchá".

Vyrobte si vlastní karnevalovou masku, ca macana, Benátský karneval, benátky průvodce, kam v benátkách, co vidět v benátkách, benátky památky, benátky historie, jak se najíst v benátkách, kde se najíst v benátkách, co ochutnat v benátkách, kam v benátkách na víno, kam v benátkách na aperol spritz, zažijte benátky jako místní
Mario Belloni, ve svém oblíbeném pracovním svetru ukazuje, jak vypadá maska vyjmutá ze sádrové formy


Jako předposlední fáze nasleduje zaoblení hran a vyříznutí otvorů pro oči. V tuto chvíli je maska připravená k finální úpravě, barvení. Můžete použít jakoukoliv barvu, vzor. Fantazii se meze nekladou. 

Vyrobte si masku jako ve filmu 50 odstínů šedi


Zajděte v Benátkách do Ca´ Macana. Je to jedna z proslulých benátských dílen na výrobu masek. Jejich masky si zahrály ve filmu Eyes Wide Shut, kde je měli Tom Cruise a Nicole Kidman. Posledním velkou roli "dostaly" v celosvětovém kasovním trháků 50 odstínu šedi.

Pokud chcete vlastní masku, tak se v ateliéru přihlaste do kurzu. Je to snadné.

Co k tomu potřebujete a kolik to stojí? 


V podstatě nic moc nepotřebujete. Stačí vám cca dvě hodiny času, fantazie a chuť zažít něco nevšedního. Z časových důvodů nebudete procházet celý výrobní postup. Umělecky se vyřádíte jen v jeho závěrečné části.

Vyrobte si vlastní karnevalovou masku, ca macana vstup do dílny, Benátský karneval, benátky průvodce, kam v benátkách, co vidět v benátkách, benátky památky, benátky historie, jak se najíst v benátkách, kde se najíst v benátkách, co ochutnat v benátkách, kam v benátkách na víno, kam v benátkách na aperol spritz, zažijte benátky jako místní
Vstup do dílny Ca´Macana, kde si můžete vytvořit vlastní karnevalovou masku

Cena za takový zážitek je od 49 € za osobu. Není to zrovna málo, ale budete mít svůj vlastní originální suvenýr z Benátek spojený se zážitkem z jeho výroby..

Neriskujte na ulici


Masku si taky můžete koupit už za 1 €. U pouličních prodejců a ve stáncích s levnými suvenýry. Bílou, plastovou, neprodyšnou. Jen ... jen u ní nikdy nebudete vědět, z čeho je vyrobená. A takový ekzém na obličeji, ten většinou moc nepotěší :-)

Při nákupu můžete cílit na "střední cenové rozpětí". Tady počítejte s cenou 13 € a více. Levnější masky prostě nemůžou být "Made in Italy" a vyrobené papermaché technologií.

Vyrobte si vlastní karnevalovou masku, obyčejná maska, Benátský karneval, benátky průvodce, kam v benátkách, co vidět v benátkách, benátky památky, benátky historie, jak se najíst v benátkách, kde se najíst v benátkách, co ochutnat v benátkách, kam v benátkách na víno, kam v benátkách na aperol spritz, zažijte benátky jako místní
Nákup obyčejné bílé masky v sobě skrývá netušené chemické riziko



Kam zajít pro profesionální masky?


Kromě Ca´Macaná zkuste Atelier Flavia ve čtvrti Castello nebo Nicolao Atelier v Cannaregio, kterému šéfuje Stefano Nicolao. V obou posledně jmenovaných si sáhnete hlouběji do kapsy. Připravte se na ceny od 70 € a víc. Klidně si tady můžete vybrat nebo nechat vyrobit masku i za stovky euro nebo si půjčit kompletní karnevalový kostým.

Benátskému karnevalu 2018 zdar! Potkáme se na něm některý víkend? :-)

Ať nejste zklamaní


PS: Všechny zážitky popisované na blogu jsou založené na mých vlastních zkušenostech. Nepíšu o místech které jsem neprošel, o akcích které jsem neviděl, nedávám tipy, které jsem nevyzkoušel. Samotné město jsem jen za posledních 6 let navštívil více 50x.

Basilica di Santa Marie della Salute, Benátský karneval, benátky průvodce, kam v benátkách, co vidět v benátkách, benátky památky, benátky historie, jak se najíst v benátkách, kde se najíst v benátkách, co ochutnat v benátkách, kam v benátkách na víno, kam v benátkách na aperol spritz, zažijte benátky jako místní
Basilica di Santa Marie della Salute časně ráno




Informace na blogu doBenatek.cz jsou pro každého zdarma. Dělám to proto, že mě to baví a Benátky miluji. Fakt, že někteří "experti" na Benátky čerpají informace z mých stránek, které pak prodávají formou e-booků za "pětikilo", mě svým způsobem těší a ukazují, že to asi dělám dobře.

Problém spočívá v tom, že mají informace z druhé ruky a jejich popis situací, míst a akcí je nepřesný a mnozí z vás jsou pak na místě zklamaní.


Hledáte levné ubytování v Benátkách během karnevalu?




Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.