Frittelle veneziane kralují Benátskému karnevalu |
Miluji ten pocit. Držet v ubrousku ještě teplou fritellu. Cítit její omamnou vůni. To jemné křupnutí, když se do ní zakousnu. Úžasná chuť...
Kdo neochutnal, ten nebyl na Benátském karnevalu
Proč je frittella královnou Benátského karnevalu? Během něho ji najdete v každé pasticcerii. A ne jednu. Spousty. Krásné, dozlatova usmažené frittelle veneziane. V benátském dialektu fritoe venexiane. Kuličky s báječnou chutí. Kdo je neochutnal, ten nebyl na Benátském karnevalu.
Na výběr máte tři varianty. Klasické frittelle nebo plněné krémem - frittelle con crema či zabaione. Vynikající jsou všechny.
Místní jsou na svoje smažené "kuličky" pyšní. Říkají, že v Benátkách nenajdete špatně udělané frittelle. Jen dobré. Zkuste tedy hledat ty nejlepší. Určitě vás to nezrujnuje. Ceny začínají na 1 €. Výborné jsou ke kávě.
Pasticceria Tonolo. Tady mají podle místních nejlepší frittelle v Benátkách |
Podle Benátčanů jsou nejlepší v pasticcerii Tonolo. Jak říkají místní, Tonolo není obchod, ale instituce. Kus benátské historie. Cena za jeden kousek je 1.25 €. Klidně si kupte jen jednu. Na ochutnání. Jo, a počítejte s tím, že je tam vždy řada.
V každé frittelle je ... grappa
Výroba frittelle byla v Benátkách od 16. století považovaná za umění. Připravovali je "fritoleri". Každý z nich měl svůj výhradní rajón. Recepty se předávaly z otce na syna. Fritoleri zmizeli z benátských ulic až konce 18. století.
Frittelle se začínají na pultech objevovat vždy od 6. ledna. Prodej finišuje s koncem karnevalu. „Výroba“ je jednoduchá. Receptů je spousta. Každá pasticceria má svůj. Hledejte třeba na You Tube. Jedna zajímavá ingredience je ale vždy stejná. Grappa. Občas ji doplní i rum.
Buon Appetito!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.