pondělí 15. srpna 2016

Utajené benátské divadlo

Utajené benátské divadlo, Teatro Verde, benátky
Dokonale ukryté v zeleni, je benátské divadlo Teatro Verde

Benátky byly vždy městem zaslíbeným divadlu. V 16. století v nich fungovalo 16 veřejných a desítky soukromých divadel. Dodnes se hraje třeba v Teatro Malibran, Teatro Goldoni, Teatro San Gallo nebo v tom nejznámějším, Gran Teatro La Fenice. Jedno jediné divadlo je ale pod širým nebem. Pro návštěvníky města je téměř neznámé. Utajené benátské divadlo se jmenuje Teatro Verde.

Inspirace u starověkých řeckých a římských divadel


Leží na ostrově San Giorgio Maggiore. Na jeho jižním cípu, u břehu moře. Stavba začala v roce 1952 podle návrhu Luigi Viettiho a Angela Scattoliniho. Architekti se inspirovali u starověkých řeckých a římských divadel. Jeho dominantou je pětiboké pódium. Hrany pódia a jeviště, jsou lemovány bílým kamenem z Vicenzy. Celý areál je doplněný množstvím zeleně. Slavnostní premiéra divadla byla v roce 1954.



1345 míst k sezení


Kapacita divadla je 1345 míst k sezení. Pódium je široké 56 metrů a zaujímá plochu 210 metrů čtverečních. Bez problému se na něj vejde 150 účinkujících.

Až do roku 1959 se v divadle konaly pravidelné benátské divadelní festivaly. Od roku 1999 do roku 2003 se v prostorách divadla konala část Biennale. Byla zde umístěná sekce tance. Po roce 2003 ale divadlo přestalo být využívané pro pravidelné akce. Může za to jeho nákladný provoz a také to, že pódium nemá střechu, která by chránila herce.

Dnes je divadlo využívané pro příležitostné akce. Poslední velkou akcí byl koncert americké zpěvačky Patti Smith v roce 2013.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.