neděle 31. ledna 2016

Dnes TOP akce na Benátském karnevalu

Irene Rizzi, letošní představitelka Volo dell'Angelo
A je to tady. Dnes TOP akce na Benátském karnevalu. Volo dell'Angelo (Let anděla). Začátek je ve 12 hodin na náměstí Svatého Marka. Karneval se již přehoupl do své druhé třetiny. Po velkolepém zahájení, které proběhlo minulý víkend, je dnes na programu jedna z nejočekávanějších akcí.

Dlouholetá tradice 

Volo dell'Angelo, představuje anděla, který se spustí zavěšený na laně ze zvonice Svatého Marka, do protilehlé strany stejnojmenného náměstí.

V historii Benátského karnevalu má Volo dell'Angelo dlouholetou tradici. Ta vznikla již v polovině 15. století. Při jednom z karnevalů, přešel akrobat po laně mezi zvonicí Svatého Marka a lodí, zakotvenou poblíž nábřeží Piazzeta Svatého Marka. Akce měla velký úspěch a byla pojmenována Svolo del Turco. Konala se vždy na masopustní úterý.

Při dalších akcích, měl akrobat na sobě z bezpečnostních důvodů již křídla. Odtud vznikl nynější název Volo dell'Angelo (Let anděla). Ani to však nezabránilo tomu, aby se v roce 1759 odehrála tragédie. Akrobat při vystoupení spadl z lana na zem mezi diváky. To mělo za následek, že člověk byl nahrazen dřevěnou holubicí. Ta za letu vypouštěla mezi diváky květiny a konfety. Zároveň se změnilo i jméno akce na Volo della Colombina.

Od roku 2001 byla holubice nahrazena opět člověkem, a stejně tak se vrátil název Volo dell'Angelo. Let se od té doby koná vždy v pravé poledne, druhou karnevalovou neděli.


Pečlivě vybraná osobnost


Anděla vždy představuje pečlivě vybraná osobnost. Loni to byla Giusy Versace. Dcera slavného návrháře, která je ale ochrnutá po autonehodě. Letos bude andělem Irene Rizzi, vítězka loňské tradiční karnevalové soutěže Festa delle Marie




Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.