středa 29. dubna 2015

Arsenale di Venezia a jeho historie.


Na svém blogu jsem vás v minulých týdnech několikrát zval na akci Arsenale Aperto 2015, která proběhla poslední dubnový víkend. Doufám, že ti z vás, kteří se akce zůčastnili, tak nelitovali, stejně jako dalších 4.000 návštěvníků

Pojďme si nyní říci pár slov o historii Arsenalu. Slovo "arzenale" je z arabštiny a znamená "darsina", tedy dok, nebo loděnice. Vstupní portál benátského Arsenalu byl postaven podle projektu architekta Antonia Gambella již roce 1460. Inspirací mu byly vítězné římské oblouky. Patří mezi první příklady renesančního umění v Benátkách. 

Arsenale je postaven na dvou malých ostrovech s názvem "Gemello". V průběhu století byl postupně rozšířen a tvořil velkou průmyslovou oblast, která se přelila i do městské zástavby v severovýchodní části města, ve čtvrti Castello. Vstup z vniřku laguny do komplexu je přes kanál Rio Arsenale, který je chráněný dvěma vysokými věžemi ze šestnáctého století. Dnes je u vstupu do Arsenalu dřevěný most, dříve byl padací, který však byl zároveň zvedací, aby umožňoval průjezd lodí. 

V polovině šestnáctého století byla postavena budova, která sloužila jako přístav pro Bucintoro, loď dóžete, která zde měla kotviště a také se zde prováděla její údržba. V komplexu se vyráběli obchodní ale i vojenské lodě, které sloužily k upevňování benátské moci na Jadranu a středomoří.

Benátský Arsenal za svoji dlouhou historii hostil kromě doků bezpočet, skladů, sléváren či dílenMnozí dělníci, kteří tam pracovali, žili většinou ve zvláštních čtvrtích postavených kolem tohoto areálu. V těchto čtvrtích se také vyvinuto mnoho řemesel, která byla nutná k podpoře činnosti uvniř Arsenalu. Dodnes je to partné v názvech některých okolních ulic.

Postupem času komplex stále více ztrácel na významu a to jak vojenském tak i obchodním. Během rakouské nadvlády a pak už i za italské správy se Arsenal postupně přizpůsoboval potřebám moderních námořních sil. Během první světové války byl Arsenal téměř kompletně vyklizen ze strachu, že by mohl padnout do rukou nepřítele.

Od roku 1957 již slouží převážně pro kulturní účely jako je např. La Bienale, výstavy, koncerty, ohňostroje při benátském karnevalu, je zde centrála protipovodňového systému MOSE, a v menší míře slouží i pro opravy malých lodí.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.