pondělí 12. listopadu 2018

Přejděte benátský Velký kanál suchou nohou!

Festa della salute,basilica santa marie della salute, la castradina, morová epidemie, pontonový most, Přejděte benátský Velký kanál suchou nohou,zažijte benátky jako místní, benátky průvodce, kam v benátkách, co vidět v benátkách, benátky památky, benátky historie, jak se najíst v benátkách, kde se najíst v benátkách, co ochutnat v benátkách, kam v benátkách na víno, benátky aperol spritz,
Majestátní bazilika Santa Maria della Salute se tyčí nad Velkým kanálem už téměř 400 let

Téměř čtyři století slaví 21. listopadu Benátčané svátek Festa della Salute. Tento den potkáte v Benátkách v ulicích výjimečně více místních než turistů. Zažijte, jaké to bylo, když v roce 1631 morová epidemie kosila Benátky a zoufalý dóže Nicolò Contarini a patriarcha Giovanni Tiepolo uspořádali modlitby, všech přeživší občanů, které trvaly tři dny a tři noci.

Čtvrtina obyvatel města zemřela


Během modliteb Benátčané slíbili, že když mor ustane, postaví jako poděkování majestátní chrám zasvěcený Panně Marii a každoročně k němu budou pořádat procesí. Modlitby a slib zabraly a během několika týdnů epidemie skončila.

Za oběť moru ale tehdy padlo přes 600.000 obyvatel Benátské republiky. Jen v samotných Benátkách to bylo 47.000 lidí, což byla čtvrtina tehdejších obyvatel města.

Přejděte benátský Velký kanál suchou nohou!


Každoročně během svátku staví Benátčané pontonový most přes Velký kanál. Ten spojuje čtvrti San Marco a Dorsoduro. Klene se v místě, kde mezi oběma břehy běžně pendluje traghetto (Santa Maria dell Giglio - Campiello Traghetto/Calle Lanza). Projděte se po něm. Jen jednou za rok máte možnost překročit Velký kanál suchou nohou!

Festa della salute,basilica santa marie della salute, la castradina, morová epidemie, pontonový most, Přejděte benátský Velký kanál suchou nohou,zažijte benátky jako místní, benátky průvodce, kam v benátkách, co vidět v benátkách, benátky památky, benátky historie, jak se najíst v benátkách, kde se najíst v benátkách, co ochutnat v benátkách, kam v benátkách na víno, benátky aperol spritz,
Jen jednou v roce, při Festa della Salute, můžete přejít benátský Velký kanál suchou nohou


Pozor na alta acqua


Letos bude most slavnostně otevřený už tento pátek 16. listopadu v 11. hodin za přítomností patriarchy Benátek a primátora města. K jeho uzavření dojde 24. listopadu.

Protože je v Benátkách teď období alta acqua (vysoká voda), vyplatí se sledovat její předpověď (ptejte se na recepci hotelu). Vystoupí-li totiž hladina moře do výšky 115 cm, most se z bezpečnostních důvodů uzavírá.

Zapalte svíčku. Budete zdraví. Funguje to po staletí


Navštivte baziliku, kupte si svíčku a zapalte ji uvnitř (před bazilikou stojí dle velikosti 3 - 7 €, uvnitř mají jednotnou velikost za 1.50 €). Místní to tak dělají po staletí a věří, že je to ochrání před nemocemi pro další rok.

Taky se podívejte do zákristie. Během svátku je přístupná zdarma. Můžete v ní obdivovat skvostná díla Tiziana, Tintoretta, Salvatiho nebo Jacopa Palmy.

Festa della salute,basilica santa marie della salute, la castradina, morová epidemie, pontonový most, Přejděte benátský Velký kanál suchou nohou,zažijte benátky jako místní, benátky průvodce, kam v benátkách, co vidět v benátkách, benátky památky, benátky historie, jak se najíst v benátkách, kde se najíst v benátkách, co ochutnat v benátkách, kam v benátkách na víno, benátky aperol spritz,
Nezapomeňte uvnitř baziliky Santa Maria della Salute zapálit svíčku

Běžte na mši


Zažijte mši, máte šanci 21. listopadu od 6 ráno do 22 hodin, vždy v každou celou hodinu. Budete tak moci alespoň na chvíli na vlastní kůži zažít, jaké to asi bylo před 400 lety, když se Benátčané modlili za konec morové epidemie.

Hlavní jsou dvě mše. První je v 10 hodin dopoledne. Celebruje je ji benátský patriarcha monsignore Francesco Moraglia. Vrcholem je ale večerní mše la Compieta, která začíná ve 22 hodin, opět za účasti patriarchy.

Ochutnejte specialitu. La castradinu


A když budete v Benátkách, ochutnejte specialitu - la castradinu, kterou benátské rodiny podávají doma v předvečer svátku. Podle tradice symbolizuje houževnatost obyvatel Benátek.

La castradina vzdáleně připomíná náš guláš. Základem je uzené a nasolené skopové, které se nakrájí na menší kousky. K němu se přidává zelí, mrkev, celer, cibule, olivový olej, sůl a pepř. Aby maso správně změklo, vaří se na třikrát při teplotě 68 stupňů.

Kde hledat levné ubytování v Benátkách?

 

Booking.com




Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.