úterý 24. ledna 2017

Zákaz klení a rouhání v Benátkách

Zákaz klení a rouhání v Benátkách, Benátky průvodce, co vidět v Benátkách, kam v Benátkách, Benátky památky, Benátky historie, tajemné Benátky
Deska na kostele Chiesa Santo Stefano, která zakazuje neslušnosti a rouhání

Benátky, 16. století. Kamarádi Paolo a Antonio sedí v hospodě. Antonio je tesař. Právě přišel o práci. Paolovi zase včera utekla žena. Svůj žal vydatně splachují vínem. A nadávají. Na vše a všem. Až je krčmář musel z hospody vyhodit. Tím je však jen utvrdil, jak je ten život nespravedlivý.

Smolná cesta domů


Na vratkých nohou se oba vydali k domovu. Cestou svorně proklínají krčmáře, ženy, práci, prostě celý svět. K jejich smůle šli domů kolem několika kostelů. Ani neví, jak se dostali k Paolovu domu. Dali si ještě společně láhev vína a usnuli.

Ráno je probudilo bouchání na dveře. Paolo ještě rozespalý otevřel. Venku stála benátská policie. Přišla si pro ně. Na udání. Za rouhání. Pak už to šlo rychle. Zvláštní soud je odsoudil k trestu useknutí jazyku.

Soud proti rouhání


Na začátku 16. století dosahovalo klení a rouhání v Benátkách vrcholu. Situaci bylo potřeba řešit. Nejmocnější benátská instituce, Rada deseti, zřídila v prosinci roku 1537 zvláštní úřad. Soud proti rouhání. Měl za úkol chránit morálku a slušnost. Zejména u kostelů.

A že bylo co soudit. Ročně se konaly stovky soudů. Benátští občané se toho nebáli a tak se vesele bonzovalo. Udání byly totiž anonymní.

Jen nevyvolat hněv Boha


Pochopení situace najdeme v náboženském cítění 16. století. Byla to doba válek, hladomorů a morových epidemií. Bylo nutné udržovat přízeň Boha. Proto byla snaha odstranit vše, co by mohlo vyvolat jeho hněv.

Dodnes je možné na několika místech Benátek vidět kamenné reliéfy, které kolemjdoucím připomínaly, že v jejich okolí je zakázáno hrát hry, provozovat obchodní činnost, prostituci a samozřejmě klít. Jeden z nejzachovalejších reliéfů najdete na průčelí kostela Chiesa di Santo Stefano.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.