středa 4. ledna 2017

Kterak se dostaly Benátky do vysílání ČT1?

Kterak se dostaly Benátky do vysílání ČT1?, průvodce Benátky, kam v Benátkách, Acqua alta v Benátkách, sucho v Benátkách, historie Benátky, památky Benátky
Náš rozhovor s moderátorkou Janou Peroutkovou na téma nízká a vysoká voda v Benátkách

To si tak mašírujete po městě z jedné schůzky na druhou. Zasprintujete na tramvaj. Dosednete na sedačku. Otevřete tablet. Copak dnes píšou? Koutkem oka si všimnete, že ikonka hlásí nový e-mail. Klik a ...Ty vole! Píše Česká televize... Kterak se dostaly Benátky do vysílání ČT1?

Za všechno může "sucho" v Benátkách


Všechno začalo tím, že 28. prosince klesla hladina moře v Benátkách na - 66 centimetrů. V některých menších kanálech zůstaly malé čluny asi hodinu téměř na suchu. Jev v tuto dobu poměrně vzácný, ne však zcela mimořádný. Události si všimly italské média.

Přes první lednový víkend zpráva doputovala i do českých luhů a hájů. Pár článků v novinách a na internetu inspirovalo ČT24 zařadit téma Benátky a nízká/vysoká hladina do ranního Studia 6. Oslovili mě, zda bych situaci neokomentoval v živém vysílání. Slovo dalo slovo a výsledek vidíte na přiloženém videu.



Profesionální práce ČT


Našinec nesedí v živém vysílání každý den. Oceňuji na naprosto profesionální práci ČT. Vše jelo jako na drátkách. Od komunikace, přes logistiku, přípravu ve studiu až po samotný rozhovor s moderátorkou Janou Peroutkovou. Fakt dost dobrý.

Rekordní pokles a vzestup


Mimochodem, stav hladiny - 66 centimetrů není žádný extrém. Je to pouze 16 cm pod limitem, kdy je hladina v normálu (bílá barva v tabulce). Největšího poklesu dosáhla hladina v roce 1934. Bylo to rovných - 121 centimetrů.

Riferito alle 24: ore successive all Codice Rosso  Alta marea eccezionale >= +140
Codice Arancio  Marea molto sostenuta +110 ÷ +139
Codice Giallo  Marea sostenuta +80 ÷ +109
Codice Verde: Marea normale -50 ÷ +79 Codice Verde  Marea normale -50 ÷ +79
Codice Bianco  Marea sotto i valori normali -90 ÷ -51
Codice Azzurro  Bassa marea eccezionale <-90

Naopak nejvyšší úroveň moře naměřili v Benátkách před 50 lety. To při ničivých záplavách 4. prosince 1966, dosáhla hladina +194 cm.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.