čtvrtek 2. dubna 2015

Opera La Fenice plánuje letos 200 představení.

Benátská opera La Fenice, která byla založena již v roce 1774 patří mezi nejznámější operní domy na světě. Teatro La Fenice di Venezia, jak zní celý název, za dobu své existence několikrát vyhořelo, ale jako bájný Fénix vždy dokázalo vstát z popela. Jeho zdmi prošla spousta velikánů operního světa. Svoji slávu zde šířili mj. Rossini, Bellini, Donizetti nebo Giuseppe Verdi. Posledně jmenovaný uvedl v La Fenice mnoho premiér svých oper, mj. La Traviatu nebo Rigoletto. Po posledním požáru v roce 1996 bylo divadlo znovu otevřeno až v roce 2003, přičemž první operní představení se konalo až v roce 2004 a byla jím Verdiho opera La Traviata. Toto představení mělo mimořádný úspěch.

V současné době, kdy se musí mnohé italské operní scény (a nejen ty) potýkat s krácením finanční podpory ze strany státu vykazuje La Fenice dobré výsledky. Vděčí za to nové strategii, kterou zavedl její nový šéf Cristiano Chiarot. Benátky mají v současné době cca 56.000 obyvatel. Na druhou stranu je ročně navštíví 25 miliónů turistů. Toto číslo skrývá obrovský potenciál k tomu, aby divadlo mohlo pokrýt své roční náklady, které se ročně pohybují ve výší cca 4,5 - 5 mil. €.

 
Jak uvedl nedávno C. Chiarot pro Britsky The Economist, turisté, kteří přijíždějí do Benátek, chtějí vidět nějakou operu, nejlépe Verdiho La Traviatu nebo Pucciniho Toscu. Opera jim proto vychází vstříc a je schopná někdy hrát i 3 opery za víkend. Jestliže v roce 2009 "dávala" La Fenice 112 oper, tak letos jich plánuje už 200


Tak jako každá mince má dvě strany, tak i tato strategie má svůj rub. Fanoušci, kteří chtějí vidět špičkové umělce, se asi nepohrnou několikrát za sezónu na stejné představení La Traviaty. Na druhou stranu je však nutno podotknout, že strategie zaměřená na turisty funguje, neboť ze 145.000 prodaných vstupenek přes internet, jich bylo koupených tuzemskými (italskými) posluchači jen 45.000.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.