pondělí 16. ledna 2023

Benátský karneval bude letos úplně jiný!


Po dvou pandemických letech se benátský karneval vrací v plné síle zpět. Proběhne
od 4. do 21. února 2023. Bude ale dost jiný než dříve.
 

Tématem letošního roku je „Zodiac“ neboli zvěrokruh. Atmosféru radosti a oslav tak podtrhne voda, vzduch, země a oheň, čtyři živly, které se budou vzájemně prolínat. 


První velká změna


V sobotu, 4.února zahájí karneval už tradičně slavnostní noční vodní průvod - Festa Venezia sull´Aqua. Tady ale přichází první změna. Průvod se tentokráte neuskuteční na Canale di Cannaregio, ale na Velkém kanále. 

V neděli 5. února dopoledne bude následovat repríza vodního průvodu - Corteo acqueo di Carnevale. Program zůstává proti dřívějším letům beze změny, tedy lodě pojedou opět po Canale Grande.

Největší akce nebudou! Nebo budou?


Další dva víkendy, resp. jejich neděle (12. a 19. února), byly vždy ve znamení letů anděla (Volo dell´Angelo) a orla (Volo dell´Aquila). Bohužel, podle oficiálního programu letos se ani jedna z nich neuskuteční! 

Ovšem podle médií akce proběhnou, ale ne na benátském náměstí Piazza San Marco. Místo toho by je měli diváci vidět na pevnině, v Mestre (Piazza Ferretto).  

Oficiální důvodem je snaha organizátorů ulevit samotným Benátkám a rozprostřít karnevalové dění na větší plochu. Tak určitě. 

Podle místních a i podle lokálních médií jsou ale pravým důvodem probíhající stavební práce na náměstí Svatého Marka. Kdo jste v posledních měsících viděli náměstí, asi tušíte, kde je pravda.


Podrobný program karnevalu najdete na jeho oficiálních stránkách.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.