pondělí 6. února 2023

Zahájení Benátského karnevalu. WTF?

Benátský karneval 2023 - opening show
Benátský karneval 2023 - opening show na Canale Grande

V sobotu odstartoval další ročník Benátského karnevalu. První akcí bylo tradiční noční "opening show". Byla to velkolepá podívaná, ale... 

Letos je vše jinak

Letos je na karnevalu vše jinak. Organizátoři se snaží třítýdenní akci rozprostřít na více míst. Výsledkem je spousta vystoupení pouličních umělců na benátských náměstích, ale i v Mestre.

Také úvodní opening show doznala změn. Přesunula se z menšího Cannale di Cannaregio na daleko větší Canale Grande (trasa veda od Piazzale Roma až po náměstí Svatého Marka), kde je přece jen více místa pro diváky. 

Noční show začala ve velkém stylu. Pořadatelé si evidentně řekli, že Velký kanál = velká alegorická loď. A to tedy byla. Nikdy jsem uvnitř Benátek tak velkou loď neviděl. Byla vyzdobená jako imitace benátského paláce, ve kterém se odehrávalo 6 karnevalových vystoupení.

WTF?

A tady začíná kámen úrazu. Režijně to byl  jistě skvělý záměr. Akorát, že ho vlastně nikdo neměl šanci vidět. Diváci na březích kanálu mohli během 2-3 minut vidět tak 1-2 scény. Což byl čas, kdy kolem nich loď proplula. A to bylo vše! 

Alegorická loď projela a dál už nebylo nic. Basta! Zklamání diváků bylo obrovské. Někteří si přišli zabrat místo na břehu už 3 hodiny před začátkem show. A za 3 minuty bylo hotovo. WTF? To nikdo nečekal.

V minulostí se totiž na show podílelo 6-10 lodí, průvod se opakoval během večera 2x a taky kolem diváků proplul tam i zpět

V neděli, kdy se po 11. hodině vydal opačným směrem vodní průvod, už bylo "vše jako dříve". Včetně velké krysy, které procesí vévodila a nezbytnému vypouštění balónků z jejich útrob.

Benátský karneval 2023 - nedělní vodní průvod.

Nejslabší karneval za dekádu

Letošní karneval tak má za sebou první víkend ze tří. Ale vzhledem k tomu, co zatím proběhlo a taky kvůli tomu, že se z důvodů stavebních prací na Piazza San Marco neuskuteční oba vrcholy karnevalu (Let anděla a Let orla), dovolím si už dnes tvrdit, že z pohledu běžného diváka to bude jeden z nejslabších karnevalů (dobu covidovou do toho nepočítaje) za poslední dekádu.


 


1 komentář:

  1. Byli jsme se podívat také a byla to nádhera. Ty kostýmy neměli chybu a celkově atmosféra byla vynikající. Rozhodně doporučuji všem se podívat, budete mít garantovaný zážitek.

    OdpovědětVymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.