čtvrtek 21. dubna 2022

Jako za starých časů

Benátky, piazza san marco, davy lidí
Benátky zaplavily o Velikonocích davy lidí

Velikonoční víkend v Benátkách připomínal časy, kdy si ještě svět nehrál na Covid Pasy. Mraky turistů doslova obsadily město a to až tak, že Benátkami pracně budovaný "flow management" (řízení toku návštěvníků) přestal existovat.

500.000 lidí

Od pátku až do Velikonočního pondělí navštívilo oblast Benátky - Mestre na 500.000 lidí. Nejvíce jich přijelo do samotných Benátek v pondělí - 150.000. Pro srovnání - na karnevalové víkendy, které byly vždy extrémně vytížené, bývávalo ve městě cca 100.000 návštěvníků. 

Dlouhé čekání

Město tak často připomínalo jedno velké mraveniště. To samozřejmě s sebou neslo důsledky - ucpané některé ulice a nekonečné fronty při čekání na vodní autobusy. Přestože místí dopravní podnik ACTV nasadil na vodu všechna dostupná vaporetta, tak třeba na odjez z ostrovů Burano/Murano se čekalo v řadě i hodinu a půl. 

Stejně tak kolabovaly příjezdové cesty do města. Ty musela policie několikrát uzavřít pro automobilovou dopravu. 

Marná snaha

Benátky se už delší dobu snaží regulovat počet návštěvníků města, respektive rozložit proud lidí, kteří v drtivé většině směřují na náměstí Svatého Marka, do více směrů. Tento víkend, zejména pak v neděli a pondělí, ale systém zkolaboval. Turisté ho doslova převálcovali a žádné usměrňování se tentokráte nekonalo. 

To vše opět vyvolalo debatu o tom, kdy už Benátky zavedou poplatek za návštěvu města. Podle posledních informací z místní radnice se systém bude letos jen testovat a zavedený bude v roce 2023 (snad) ;-)

Najděte si levné ubytování v Benátkách. Vyzkoušejte!


Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.