úterý 1. října 2019

Jak se dostat z Benátek na letiště v Trevisu?

Jak se dostat z Benátek na letiště v Trevisu? Jednoduchá návod krok za krokem
Autobus na letiště Treviso vyjíždějí z Benátek z náměstí Piazzale Roma. Stanoviště mají v místě, kde stojí vpravo samotný bílý autobus

Články, jak se dopravit z letiště do centra Benátek, patří mezi nejčtenější články na mém blogu. Ať už jde o cestu z letiště Marco Polo nebo z letiště v Trevisu. Na četné žádosti se podíváme na opačný směr. Dnes na dopravu z Benátek na letiště v Trevisu.

Máte, stejně jako v opačném směru, dvě možnosti. Přímý autobus nebo kombinace vlaku a MHD.

1. Přímý autobus


Je to nejjednodušší, ale taky suverénně nejdražší varianta. Bez přestupu dorazíte z Benátek přímo až pod střechu letiště. Na výběr máte v zásadě ze tří dopravců. Barzi Service, Terravision a ATVO. Nejlepší je zvolit ATVO. Má jednu zásadní výhodu. Jako jediná firma odjíždí z benátského autobusového nádraží Piazzale Roma. Zbylé dvě vyjíždějí z umělého poloostrova Tronchetto. Což vám dost komplikuje situaci

Jak se dostat z Benátek na letiště v Trevisu? Jednoduchá návod krok za krokem
Stanoviště přímých autobusů, které odjíždějí na benátská letiště. Pohled z mostu Ponte della Constituzione


Musíte se totiž nejdříve na Tronchetto dostat. Buď lanovkou PeopleMover (1,50 €/osoba) nebo pěšky. Což vůbec nedoporučuji. Jednak to trvá asi 20 minut a při cestě bude kolem vás jezdit jedno auto za druhým.

ATVO autobusy odjíždějí z Piazzale Roma. Zastávku najdete vzadu, za stanovištěm tramvaje. Vždy tam stojí jeden až dva bílé autobusy. Jízdenku koupíte u řidiče, resp. u dveří busu vám ji prodá pracovník ATVO, v nejhorším případě v novinovém stánku, který je hned vedle.

Jen při nástupu se ujistěte, že jedete do Aeropotro Treviso a ne do Aeroporto Marco Polo. Busy to mají na sobě napsané, případně oslovte řidiče.

Jaké jsou ceny? 


Ceny za dopravu jsou zhruba stejné. Z Tronchetta začínají na 11 €/jedna cesta, resp 20 € za zpáteční. K ceně si ale musíte připočíst jízdenku na lanovku PeopleMover (1,50 €).
ATVO jezdí za 12 € nebo za 22 € při koupi zpáteční jízdenky. Myslete na to hlavně už při tom, když přiletíte a budete kupovat jízdenky na letišti.

Autobusy jezdí denně, včetně víkendu a svátků. V intervalech 30-50 minut. Jejich jízdní řád odpovídá provozu letiště, tak že nemusíte mít strach, že se na něj nebudete moci dostat. U doporučovaného ATVO (fakt od nich nemám žádnou provizi ;-) ) začíná denně první odjezd z Benátek na letiště v 5.30 a ten poslední až v 19.00 hodin. Cesta trvá cca 40 minut.

2. Kombinace vlak a MHD


Na první pohled lehce složitější varianta, ale nakonec to určitě dáte. I bez znalosti italštiny. Navíc je 2,5× levnější (4,85 €). Začnete tím, že si zjistíte odjezd vlaku. Na stránkách italských drah (ENG/ITA) zadáte, odkud (Venezia Santa Lucia) kam chcete jet (Treviso Centrale).

Jak se dostat z Benátek na letiště v Trevisu? Jednoduchá návod krok za krokem
Benátské vlakové nádraží Santa Lucia. Odsud odjíždějí vlaky směr Treviso


Pak vedle toho vyberete datum a čas a odkliknete. Systém vám ukáže jednotlivé odjezdy, včetně délky jízdy (cca 29-40 min). Cesta je vždy bez přestupu. Jízdenka stojí 3,55 € a nemá cenu si ji kupovat předem. Stačí si zapamatovat jen čas odjezdu (což dělám já) a pro ty nedůvěřivé i číslo vlaku.

Nejdříve vlak


Vlakové nádraží v přímo Benátkách je jen jedno Santa Lucia. Nejde přehlédnout. Ve vstupní hale, na pravé straně visí svítící mega tabule s odjezdy (Partenze) vlaků. Tam si zkontrolujte podle času odjezdu nebo 6místného čísla vlaku (RVxxxx- Regional Veloce), zda není nějaká změna nebo zpoždění. V 99 % bude ale vše OK. 

Pozor, v drtivé většině případů tam jako cílová stanice nebude uvedené Treviso. Ale na displeji vedle cílové destinace (předposlední sloupec), neustále běží jednotlivé zastávky, kde uvidíte i Treviso. Na tabuli taky najdete číslo nástupiště (Binario), odkud vám spoj odjíždí (poslední sloupec).

Jak se dostat z Benátek na letiště v Trevisu? Jednoduchá návod krok za krokem
Svítící mega tabule s odjezdy vlaků na benátském nádraží Santa Lucia


Pak už můžete suverénně nakráčet k automatům. Je jich plná hala. Koukejte se při tom, jestli berou cash nebo jen karty. Některé umí obojí. Ty na cash poznáte tak, že mají štěrbinu na kovové mince. Prstem ťukněte na dotykovou obrazovku a jde se na to. 

Jízdenky z automatu nebo z pokladny 


Po varování před kapsáři, zvolíte jazyk (IT/DE/ENG/FR/ESP/FR...) a pak už vám systém píše co máte dělat. Není to složitější, než si vybrat peníze z bankomatu. Jen pozor, pokud platíte hotově a nemáte přesnou částku, tak vám nejdříve vyjede jízdenka a až cca po 15 sekundách automat vysype drobné.

Jak se dostat z Benátek na letiště v Trevisu? Jednoduchá návod krok za krokem
Čast automatů na jízdenky v hale benátského vlakového nádraží


Když si na souboj s automatem netroufáte, nezoufejte. Na levé straně, kousek dál od vchodu, jsou pokladny, kde jízdenky koupíte taky. A to i pokud jsou vaše jazykové znalosti na nule. Na kus papíru si prostě napište "Treviso Centrale, počet osob a čas", kdy chcete jet a s výrazem největšího drsňáka položte papír před pokladního. Funguje to spolehlivě. Nebojte.

Jízdenku vždy označte!


S jízdenkou se vydejte na patřičný perón. Tady ji nezapomeňte označit v bílo-zeleno-červených značkovačích. Jsou na každém nástupišti. Zasuňte, podle šipky přirazte vlevo ke kraji štěrbiny a počkejte až systém cvakne a rozsvítí se druhá zelená kontrolka. Pozor! Bez označení je jízdenka neplatná! Pokuty jsou dost vysoké.

Jak se dostat z Benátek na letiště v Trevisu? Jednoduchá návod krok za krokem
Značkovač jízdenek najdete na každem nástupišti. Nezapoměňte si vždy ckaknout!


Na peróně se pomocí svítícího displeje ještě můžete ubezpečit, že z něj opravdu odjíždí váš spoj.

Jak se dostat z Benátek na letiště v Trevisu? Jednoduchá návod krok za krokem
Poslední kontrola, že nastupujete do správného vlaku, je na každém nástupišti


Cesta vám uběhne jako nic a než se nadějete budete vystupovat. Jak poznáte kde? Máte 4 možnosti:
- Hlásí to ve vlaku ("Trevízo čentrále") italsky a anglicky,
- Uvidíte modrobílý nápis
na nádraží "Treviso Centrale" (je to dost velké nádraží),
- Odměříte si zhruba 30 minut jízdy a cestou bude sledovat názvy nádraží,
- Zvedne se minimálně polovina osazenstva vagónu (jsou ověšení batohy a mají kufry nebo velké tašky ;-) ).

Vyberte si autobus


Z nástupiště sejdete dolů, do podchodu. Ten vás vyvede ven, před nádraží. Tady máte dvě možnosti. Pojedete speciálním červeným autobusem s názvem Treviso Airlink. Má vlastní zastávku hned před nádražím. Jízdenku koupíte v okolních barech a trafikách za 3,50 € (u řidiče je dražší).

Jak se dostat z Benátek na letiště v Trevisu? Jednoduchá návod krok za krokem
Přímo před vlakovým nádražím v Trevisu je zastávka přímého busu na letiště (3,50 €). Zastávka linky č.6 je přes silnici vlevo (na snímku není vidět)

Bus vás zaveze až přímo pod střechu letiště, kde má konečnou. Z nádraží vyjíždí denně každých 30 minut a to od 6:23 do 21:53 hodin.

Jak se dostat z Benátek na letiště v Trevisu? Jednoduchá návod krok za krokem
Konečná stanice autobusu Airlink je přímo na letišti


Druhá možnost je jet klasickou sockou, zeleným busem, linkou č. 6. Ta má zastávku asi o 40 metrů dál než Airlink (pokud jste jeli MHD už z letiště, je to ta stejná). Cesta zeleným busem trvá asi o 10 minut déle než tím červeným, ale zase je téměř 3x levnější (1,30 €). Jízdenku opět koupíte v okolních barech a trafikách nebo u řidiče (u něj jen platba kartou!).

Jak se dostat z Benátek na letiště v Trevisu? Jednoduchá návod krok za krokem
Zastávka linky č. 6 je zhruba 50 metrů od vlakového nádraží


Autobus má zastávku přímo naproti letiště (budete ho mí po levé straně). Nejde přehlédnout. Navíc, opět vystoupí většina pasažérů. Jízdní řád linky číslo 6 (pdf). Feriale je všední den, festivo pak neděle a svátky. Fest. Ridoto platí jen pro 25. 12. a Velikonoce. Celkem vám cesta vlakem a MHD zabere zhruba hodinu.

Jak se dostat z Benátek na letiště v Trevisu? Jednoduchá návod krok za krokem
Budova letiště v Trevisu. Zastávka autobusu č. 6 je přímo proti ní.


Tak co? Pojedete za 12 € nebo se hecnete a dáte to za necelých 5 €? Za ušetřených 7 € máte v Benátkách minimálně 2× Aperol Spritz ;-) Pochlubte se v komentářích pod článkem.

________________________________________________________________________________________

Kompletní seriál cest, jak se dostanete z letiště do Benátek a naopak, najdete tady:

________________________________________________________________________________________

 

Objevte levné ubytování v Benátkách



Booking.com

10 komentářů:

  1. Díky moc za skvělý článek! Přesně tyto info jsem hledal :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc fajn průvodce, jednoduchý, detailní, jela jsem podle něj do Benátek i zpět a za málo peněz. Moc díky Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chystáme se koncem měsíce,tak tenhle článek nám to dost usnadní a zlevní doufám 😉

      Vymazat
  3. Díky moc, perfektní návod. Dnes jsme se vrátili a vše bez problemu,

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, mám dotaz.
    Pokud pojedeme z vlakové stanice Venezia S.Lucia do zastávky Treviso aeroporto, jak daleko je to přímo do letištní haly? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer - z Benátek (stanice Santa Lucia) musíte z vlaku vystoupit ve stanici Treviso Centrale. (Přímo na letiště vlaky nevedou).
      Dál budete pokračovat tím speciálním červeným busem (AirLink) nebo běžným busem MHD (linka č. 6) - obojí je uvedeno v popisu výše. Na cestu si vyhraďte tak cca 60 min (netuším kdy pojedete a jak vám bude navazovat vlak/bus).

      Vymazat
  5. Pls jak nejlepe z Lido di Jesolo na letiste Treviso, diky...jet pres Mestre do Treviso centrale a pak mhd 6?

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, jen pro info u řidiče busu č. 6 se prý dá platit pouze v hotovosti 🤌 a lístek stojí 4€. Kartou prý platit nelze. Poslal nás pro lístky za 2€ do stánku na rohu přes ulici. Ve stánku nás nechal zaplatit lístky kartou pouze když si vezmeme ještě malou láhev pitné vody za 1€. Info mám staré jen pár minut - píšu to přímo ze zastávky Treviso FS při čekání na další autobus 😅

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, lístek na bus 6 jsme koupili v trafice v nádražní hale - 1 za 2 Eur. Jde platit i kartou. Jezdil každých 20 minut. Cesta trvá cca 20 minut. Díky za instrukce na vlak jsme dorazili 5 min před odjezdem a i tak jsme vše stihli.

    OdpovědětVymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.