Mozzarella in carrozza je nejlepší se sklenkou domácího vína |
Každý to ví. V Itálii se dobře jí a pije. Italové prostě umí žít. Až budete v Benátkách, zkuste to taky. Ochutnejte něco typického. Třeba mozzarella in carozza (mozzarella v těstíčku). Ale pozor! Tato benátská delikatesa je silně návyková!
Původně šlo o jídlo chudých
Mozzarella in carrozza vznikla na začátku 19. století. Stejně jako mnoho jiných tradičních benátských pokrmů, šlo o jídlo chudých. Svůj prapůvod však má v Neapoli. Tam se podávala jako alternativa místo samotné kombinace chleba a mozzarelly.
Z čeho se vlastně ta benátská skládá? Začátek znáte z přípravy našich řízků. Vejce, mléko, mouka, strouhanka. Pak vezmete 2 plátky toustového chleba. Mezi ně položíte plátek mozzarelly a šunky. Pokud šunku nemusíte, můžete ji nahradit ančovičkami. To vše pak obalíte a dáte smažit. Podrobné návody najdete na YouTube.
Toustový chleba, mozzarella a šunka. To vše zabalené ve zlatavém těstíčku. |
Nejlepší mají v Rosticcerii Gislon
Těstíčko správné benátské mozzarelly in carozza musí mít krásnou zlatavou barvu a být nadýchané. A kam na ni zajít? Tu nejlepší mají rozhodně v Rosticcerii Gislon, kousíček od mostu Rialto. Jeden kousek vás přijde na 2 €. A dejte si k ní sklenku vína. Je to znamenitá kombinace. Byť jak říkají sami Benátčané, silně návyková :-)
Buon Appetito!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.