Vstup do da´a Marisy jde snadno přehlédnout |
Ochutnejte benátskou kuchyni jako od maminky. Skvěle chutná a vaši peněženku to nezruinuje. Běžte na oběd tam, kam chodí jíst gondoliéři nebo místní řemeslníci. Do rodinného podniku Trattoria da´a Marisa.
Na oficiality si tady nepotrpí
Mezi budovou bývalých jatek, dnešní ekonomickou fakultou univerzity Ca´Foscari a mostem Ponte dei Tre Archi, je na břehu Rio di Cannaregio nenápadný rohový dům. Můžete ho snadno minout. A to by byla škoda. Menší plechová cedule nad vchodem hlásá, že právě tady je Trattoria da´a Marisa.
Interiér trattorie působí útulně |
V malé místnosti je pár stolů a u nich asi 20 židlí. Když je venku hezky, počet míst se zdvojnásobí díky zahrádce na nábřeží. Stefano a Vanda, kteří vedou tento malý rodinný podnik, si na velké oficiality nepotrpí.
Dáte si to či ono?
Připravte se na to, že tady klasické menu neexistuje. Obsluha, což bývá mladá servírka nebo sám Stefano, se vás budou ptát, zda si dáte to či ono? ("vuoi questo o quello?").
A z čeho si vlastně můžete vybrat "to či ono"? Nejdříve vám na stole přistane pečivo. Po něm 1/4 litru domácího vína a k němu ještě 1/2 litrová lahev vody. Pak následuje první chod. Tím jsou těstoviny. Na výběr jsou dva druhy. Druhý chod je většinou ryba nebo steak. Příloha je součástí chodu.
První chod v trattorii da´a Marisa představují, jak jinak, těstoviny. Nezbytné domácí víno nesmí chybět |
Více než dobrá cena
Porce jsou poctivé, suroviny lokální, vše čerstvé, chuť vynikající. Na finále dostanete ještě šálek espressa. Cena za to vše? Více než dobrá. Jen 15 €. Výše popsané menu je v nabídce jen v pátek a sobotu. Počítejte s tím, že když je venku chladněji a zahrádka nefunguje, můžete čekat na místo stolu.
Vojáci bez hodnosti měli slevu
Kde se vzal název trattorie da´a Marisa? Interiér je plný obrázků pověšených na zdi. Jeden z nich určitě nepřehlédnete. Ceník florentské kurtizány Madama Marisa z roku 1932. Celkem úsměvně při dnešních cenách působí informace, že za jeden úkon si Marisa účtovala 1,40 liry. Nejdražší služba, dvě hodiny se vším všudy, stála 12,30 liry.
A propos. Slevy se poskytovaly je vojákům bez hodnosti :-)
Dobrý den, byli jsme před týdnem. Menu už stojí 17 EUR, ale musím říct, že je to dost na úkor čekání. Než jsme dostali první jídlo, čekali jsme skoro půl hodiny. Kdybychom si neřekli o víno, ani bychom ho nedostali. Těstoviny jsou nezvykle velké, takže druhé jídlo už skoro nesníte. Ale opravdu jsme ze začátku uvažovali, že půjdeme jinam, protože bylo vidět, že nestíhají. Takže zvažte, zda chcete meníčkem strávit hodinu a čtvrt a nechat se otravovat holubama, kteří nalétávají na volné stoly, nebo něco si připlatit (vedle jsou také menu hospůdky) a zbytek času spíš něco vidět. Zdravím. Sylva O.
OdpovědětVymazat