čtvrtek 4. ledna 2024

Závody čarodějnic v Benátkách už tuto sobotu

Regata delle Befane
Regata delle Befane
Po roce se na benátský Velký kanál opět vrací Regata delle Befane - závody čarodějnic na gondolách. Vše vypukne už tuto sobotu, 6. ledna 2024.

La Befana - ošklivá, ale hodná čarodějnice

Letos již po 44 si to spolu rozdají Befane, neboli čarodějnice v rámci každoroční regaty. A kdo je vlastně La Befana? Je to ošklivá, ale hodná čarodějnice, která nosí v Itálii dětem dárky právě 6. ledna.

V tento den soutěžící, kteří jsou ovšem muži dle tradice převlečení za ženy, kteří spolu závodí na gondolách, kterým se říká mascarete

Program regaty začíná už v 8,30 hodin ráno. Samotný závod je až v 11 hodin. Trasa vede po Velkém kanálu. Startuje se před mostem Rialto, na úrovni Banca d’Italia, pokračuje až k Rio di San Polo a vrací se zpět k Rialtu. 

K tomu se můžete těšit i na vodní průvod lodí, které z Magazzini del Sale, doprovodí pětici finalistů Befane na start regaty a převezou typickou obří ponožku jako hravý symbol akce, který bude zavěšený na mostě Rialto. 

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v rámci akce “Pink Lioness in Venice” (Růžové dámy na gondolách). Ta se bude konat na Riva del Vin (pravé nábřeží u Rialta). Kromě sledování slavnostního ceremoniálu můžete ve stáncích ochutnat horkou čokoládu, různé druhy čajů, svařené víno a typické benátské sladkosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.