středa 29. listopadu 2023

Jak to bude se vstupným do Benátek?

Pro vstup do historické části Benátek se bude od roku 2024 platit vstupné

Příští rok už za vstup do historické části Benátek zaplatíte vstupné. Raději nepočítejme kolikátý je to už termín, ale podívejme se, jak by to celé mělo fungovat a kolik to bude stát.

Kdo bude platit? 

Hned na úvod jedna dobrá zpráva. Lidé ubytovaní přímo v Benátkách platit nebudou. Proč? Ti už totiž platí dnes - pobytovou taxu a tak se jich nový poplatek týkat nebude.

Poplatek se taky netýká obyvatel a osob narozených v obci Benátky, majitelů nemovitostí (i když nejsou rezidenty); studentů a zaměstnanců. 

Pro další skupinu bude platit povinnost rezervace vstupu, ale nikoliv už platby. Půjde o přechodně pobývajících osoby, obyvatele benátského regionu, dětí do 14 let, osob se zdravotním postižením a osob, které je doprovází.

Kolik bude poplatek a kdy se bude platit? 

Cena bude zatím jednotná a to 5 Euro na den. V roce 2024 se bude vybírat vstupné celkem 29 dní:
- 25. až 30. dubna,
- 1. až 5. května

- pak každý víkend od 11. května do 14. července

Vstupenku budete potřebovat ve výše uvedených dnech od 8:30 do 16.00 hodin.

Kde se bude platit a kde ne?

Poplatek za vstup platí pro historické centrum města. Nebude vztahovat na menší ostrovy jako jsou Lido, Malamocco, Burano, Murano, Torcello...


Stejně tak se nebude platit ani na Piazzale Roma (busy z letiště, MHD, parkoviště), ostrově Tronchetto, kde je jsou parkoviště a v přístavišti vaporett, přiléhajícím k Piazzale Roma.

Výše popsané ale využijete jen tehdy, když se na těch místech jen protočíte, ale při vstupu do města se poplatku nevyhnete.

Jak to bude fungovat? 

Od 16.ledna 2024 bude fungovat webová stránka, kde na základě žádosti obdržíte QR kód, kterým se prokážete při vstupu do historického centra. 

Budou zřízeny dva typy přístupových bran. Pro rezidenty a nerezidenty. Při vstupu se budete muset prokázat výše zmíněným QR kódem. 


Najděte si levné ubytování v Benátkách. Vyzkoušejte!

Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.