pondělí 7. června 2021

Jak to teď funguje v Benátkách (2021)

Benátky během pandemie neztratily nic ze svého kouzla














Pandemická situace v Evropě se rapidně lepší a výjimkou není ani Itálie. Jak vypadá situace v Benátkách? V minulých dnech jsem se vypravil to pro vás zjistit. 

Velké změny se nekonají

Kdo byl v Benátkách loni, tak velké změny nezaznamená. Na první pohled je vše při starém. Jen je v nich méně lidí. Ale ne zase tak moc. S místními jsme se shodli, že v průběhu týdně je jich méně tak o 40 %. 

Víkendy jsou ale jiná liga. V pátek už zaplněnost města stoupá na cca 65 % starých časů. A když je hezká sobota nebo neděle, tak už moc velký rozdíl nevidíte. Co nikoho asi nepřekvapí je, že drtivá většina návštěvníků jsou Italové.

Poslední víkend bylo lidí tolik, že na vaporetta na trase Benátky/Murano/Burano se čekalo i hodinu.

Co k vstupu do města potřebujete?

V podstatě to, co kdekoliv jinde v covidové EU. Základ jsou 3 dokumenty (stav k začátku června 2021):
- Negativní test v (antigen nebo PCR)
- Vyplnit vstupní formulář dPFL
- Nahlásit se místní hygieně

Nejde o nic složitého. Zvládnete to s přehledem sami. Velmi hezky je vše popsané na stánkách našeho Ministerstva zahraničí. Informace jsou průběžně aktualizované.
Ke všem bodům jen dodám, že Italy moc nezajímají. Po celou dobu pobytu po mě nikdo, nikde (včetně hotelu, hranic, restaurací...) žádný doklad nechtěl.

Pohodová cesta autem

Do města na laguně jsem vyrazil v nočních hodinách autem. Přes Znojmo. Na rakouských hranicích ve 4 ráno nebyla ani noha. Na italsko-rakouských už nějaký ten pohyb probíhal, nikoliv však celníků nebo policie. 

Ale i kdyby kontroly probíhaly, tak test to jistí, resp. v Rakousku stačí být tuším už 14 dní po první dávce očkování nebo použít kouzelnou formulku, že "tranzitujte do Itálie".

Na Náměstí Svatého Marka je pořád znatelně méně lidí než dříve


























Provoz na dálnicích je o poznání slabší než v roce 2019 a 2020. Čerpací stanice včetně toalet fungují bez problémů v obou zemích. 

Jen při nedělní cestě zpět rakouská policie měla za italsko-rakouskou hranicí uzavřenou dálnici a veškerý provoz byl stažený přes velké parkoviště. Kontrolovali cca každé 10. auto. Šlo to ale rychle. Kolona vlastně pořád popojížděla. Zdržení zhruba 5-7 minut

Parkování v Benátkách

Stále dobře zaparkujete v Mestre, na začátku mostu Ponte della Libera. Cena se proti loňsku nezměnila, Je 5,50 € za den. Parkovací kapacita je zatím postačující. Pokud jedete na návštěvu jen přes den, můžete tady zaparkovat i zadarmo.
Náročnější řidiči mohou využít parkování v garážích přímo na Piazzale Roma, ale za cca 5násobek ceny. Navíc o hezkých víkendech tady bývá obsazeno už tak od 11 hodin. 

Hotely a gastro

Ubytování ve městě zdražilo. Odhaduji to tak na 15-20 %. Zřejmě je to dáno tím, že část hotelů je pořád zavřená a tím je celková kapacita menší. A ty otevřené zkouší, co turisté zkousnou. Vzhledem k tomu, že do města většinou jezdí Italové na jednodenní výlety, tak celková množství "postelí" je dostačující. 

Na benátské "Stodolní" to večer žije jako za "starých časů"


























Ceny jídel jsou mírně vyšší, ale benátská klasika, Aperol Spritz pořád koupíte za krásné 3 €, v lepších restauracích za 4 € a více, což bylo ale i před koronou. Někde můžete narazit i na nabídku za 2,50 € ;-) Zmrzlina podražila nepatrně o 10-20 centů na 1,80-1,90 €. 

Stejně jako část hotelů, tak i některé restaurace jsou pořád zavřené. Pokud chcete na večeři (a v těch vyhlášených i na oběd) je dobré si dát rezervaci.

Turistické atrakce, muzea

Hlavní benátské taháky jsou otevřené. Lidí je v nich spíše méně, ale zase jak kde. Třeba na známou vyhlídku na střeše Fondaco dei Tedeschi, která je zdarma, byl problém se o víkendu vůbec dostat i s rezervací. 

Omezení a roušky

Benátky od dnešního dne spadají do tzv. bílé zóny. To znamená, že kromě diskoték a nočních klubů je vše otevřeno bez omezení. Je však potřeba nosit roušky. V budovách, MHD, ale i venku. Což v teplém počasí je docela vopruz.

Ale bacha!. Italové v tomto nešvejkují. Za celou dobu jsem viděl jednotky(!) lidí, kteří roušku neměli nasazenou. Pravda, rouška nasazená pod nosem se taky počítá ;-) 

PS: Když za chůze jíte, kouříte, tak roušku nasazenou mít nemusíte. V životě jsem nesnědl tolik zmrzliny, jako při tomto pobytu :-D

Užijte si Benátky! Jsou pořád krásné.

Najděte si levné ubytování v Benátkách. Vyzkoušejte!


Booking.com







 

1 komentář:

  1. To asi nebude správně "Zmrzlina podražila nepatrně na 10-20 € na 1,80-1,90 €. "

    OdpovědětVymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.