úterý 1. září 2020

Regata Storica se opět vrací do Benátek

Regata Storica se opět vrací do Benátek
V čele slavnostního průvodu jede vždy dóžecí loď.


Regata Storica je tradiční benátská akce stará přes tisíc let. Její kořeny podle pověsti sahají až do roku 942. Podle pověsti tehdy piráti z Terstu unesli benátské nevěsty. Když to místní muži zjistili, naskákali do svých lodí...

...a veslovali za únosci tak zuřivě, až je dohonili a dívky osvobodili. Ve skutečnosti šlo o to, že v polovině třináctého století, bylo nutné udržovat posádky vojenského loďstva Benátské republiky neustále v dobré kondici. Obojí tak dalo základ dnešní akci Regata Storica. Ta se koná každoročně první víkend v září, který nastává právě tento týden.

Benátčané se regaty nikdy nevzdají


Ani přes složité historické události se Benátčané regaty nikdy nevzdali. Nejinak tomu bude i letos. Covid ani roušky akci nezastaví. Letos pořadatelé očekávají méně lidí, ale i tak bude celkem plno. Vycházím ze zkušeností, že zatímco přes týden jsou Benátky poloprázdné, tak na víkendy se do nich sjíždí snad celá Itálie.

Hlavní program je v neděli


V neděli 6. září, od 16 hodin, startuje každoroční velkolepá podívaná. Vodní průvod, corteo storico. Během něj po trase Velkého kanálu defilují desítky barevných lodí a gondol, typických pro Benátky 16. století.

Přehlídka, která trvá celkem 30 minut, začíná v u mola před Piazzettou San Marco/Dóžecím palácem. Průvod pak po Velkém kanálu postupně propluje pod Ponte di Rialto až nádraží Santa Lucia,, kde se otočí. Cestu zpět absolvuje po stejné trase s tím, že konec je před budovou benátské univerzity Ca´ Foscari.

Samotná regata se skládá z 5 závodů. První startuje v 16:30 hodin a ten poslední v 18:10 hodin. Začíná u šňůry "spagheto", která je natažená mezi loďmi v Bacino di San Marco, pokračuje po celé délce Velkého kanálu až železniční stanici Santa Lucia, kde je "paeto", bod obratu. Poté se vrací zpět a stejně jako u průvodu končí před univerzitou, kde je i hlavní tribuna. pod kterou probíhá dekorování vítězů.

Kompletní program, včetně rozpisu jednotlivých závodů, najdete přímo na stránkách Regata Storica (ITA/ENG).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.