středa 25. listopadu 2015

Místo, kde přespal papež na zemi

Papež spící na zemi

Historie tohoto průchodu ve čtvrti San Polo je stará více než 800 let. Jmenuje se Sotoportego de la Madonna. Po svém tajném příchodu do Benátek, zde na zemi měl strávit svoji první noc papež Alexander III, když prchal v přestrojení před císařem Fridrichem Barbarossou. Další noc už přespal v klášteře La Carita. Tam měl pracovat dalších šest měsíců, než byl poznán.

Na místě je postavena malá svatyně. Podíváte-li se dovnitř, ve spodní části uvidíte sošku spícího muže. Je to papež Alexander III

Problematická volba 

Když v roce 1159 zemřel papež Hadrian IV, byl v problematické volbě na jeho místo zvolen kardinál ze Sieny, Alexander III, původním jménem Orlando Bandinelli. To se nelíbilo císaři Barbarossovi, který proti němu od začátku kul pikle. 

Došlo to tak daleko, že se císaři podařilo postavit proti Alexandrovi nového papeže a to Viktora IV. Vypukla válka. Pod tlakem okolností byl Alexander nucen opustit Řím. Uchýlil se do Francie. Po několika letech se vrátil zpět. V roce 1176 Barbarossa napadl Itálii. Alexander byl opět vyhnán z Říma. Na svém útěku před císařem se uchýlil právě do Benátek

Konec dobrý, všechno dobré

Nakonec se do sporu vložila přímo Benátská republika. Výsledkem bylo usmíření mezi oběma nepřáteli. K usmíření došlo v bazilice Svatého Marka. Na důkaz usmíření se oba nepřátelé políbili. Místo, kde se tak stalo, dodnes symbolizuje kámen v podlaze baziliky. Alexander III se pak mohl vrátit do Řima.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.