úterý 24. března 2015

Benátky - láska na druhý pohled.  

Benátky, Venezia, Venice, La Serenissima  ... lidé znají toto nádherné město pod spoustou názvů. Benátky jsem navštívil poprvé v roce 2004 a to autem. Láska na první pohled to zrovna nebyla, neboť byl konec února, od rakouských hranic padal celou cestu sníh a do rána ho přímo v Benátkách napadlo asi 5 cm. Odpoledne sice vše roztálo, ale i tak to zrovna idylka nebyla. Na druhou stranu mám zážitek, který v Benátkách nepatří mezi ty běžné.
Na další návštěvu jsem si počkal téměř deset let, ale to čekání stálo to za to. Počasí předvedlo pravé italské azzurro a tak jsem mohl nerušené obdivovat architekturu tohoto krásného města. Zároveň jsem uvnitř cítil něco, co mi říkalo, že tady nejsem naposledy. Prostě láska na druhý pohled, ale za to pořádná. Za poslední 3 roky jsem tak absolvoval zhruba 20 cest do Benátek a to ať už sám nebo se svými přáteli či známými.


Postupem času jsem si uvědomoval, jak se mění moje preference toho co chci v Benátkách vidět a co tam zažít. Na začátku jsem asi jako každý turista prošel hlavní památky San Marco, Rialto, baziliku Santa Maria della Salute, Canal Grande, ostrovy Murano, Burano, Lido ...., postupně mě ale čím dál víc zajímal obyčejný život místních obyvatel, který se v drtivé většině odehrává mimo hlavní turistické trasy. 

Zajímal jsem se o to, kam chodí nakupovat, co jedí, co pijí, jak se baví.... Objevil jsem tak úžasné zážitky jako jsou vinné bary "bacari" s domácím vínem "ombre" nebo místním proseccem, spritzem, typické benátské pochutiny - černé rizoto se sépiemi, chuťovky zvané cicchetti,  nadýchané sendviče "tramezzini", sladké smažené koblížky "fritole" a spoustu dalších dobrot. A hlavně díky tipům od místních obyvatel už dnes vím kam na tyto delikatesy zajít a přitom nemít průvan v peněžence.


Poslední dobou mě přátelé říkají, že bych měl své zkušenosti nějak sepsat. Rozhodl jsem se tedy podělit se o své zkušenosti i s ostatními z vás, kteří mají toto město také rádi či se ho chystají navštívit.
Na tomto blogu budu zveřejňovat různé zajímavosti ze současných ale i historických Benátek, tipy na různé akce ale i rady na co si dát v Benátkách pozor.

Ciao Venezia!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.