neděle 9. srpna 2020

Parkujte v Benátkách zadarmo!

Parkujte v Benátkách zadarmo!
Benátské parkoviště s názvem Park Petroli na stejnojmenné ulici je zcela zdarma

Ne, nezdá se vám to. Opravdu se dá v Benátkách zaparkovat auto na vyhrazeném parkovišti úplně zdarma. Jde o novinku letošního léta. Jak na to? Přečtěte si podrobnosti:


Pro ty, co přijíždějí do města na laguně jen na jeden den, připravily Benátky možnost zaparkovat auto bezplatně. Bez jakýchkoliv podmínek! Samozřejmě, že nejde o parkoviště v centru Benátek, ale zase k němu město zajišťuje kyvadlovou dopravu autobusem.

Parking nejde minout

Samotné parkoviště, s názvem Park Petroli, je zhruba ve třetině ulice Via dei Petroli, hned za kruhovým objezdem. Má 2 vjezdy a nemůžete ho minout. Dle mého odhadu pojme tak 100-150 osobních aut. 

Parkujte v Benátkách zadarmo!
V přední části parkoviště Park Petroli je zastávka autobusu MHD

Jak to na něm funguje? Prostě jen přijedete a zaparkuje. V jeho přední části (podél příjezdové silnice) má zastávku MHD s názvem Park Petroli. Autobus má označení PK1

Jízdenky koupíte od zaměstnance města přímo na parkovišti. Jde o ty samé, jako se používají v benátské MHD (busy a tramvaje) a stojí 1,50 €/ jeden směr. Doporučuji koupit zároveň i zpáteční. Cena je 3 €. 

Denní provoz

Autobus je v provozu denně od 6:30 do 20:30. Jezdí po 15 minutách, ve špičce 1x za 10 minut. Když by vám ujel, kupte si jízdenky a běžte zpět pěšky (4 minuty) na hlavní silnici Via della Liberta, kde je klasická zastávka MHD stejnojmenného názvu (Via dellla Liberta). Všechny autobusy (cca 10 linek) z ní jedou do Benátek na Piazzale Roma, kde mají konečnou.

Parkujte v Benátkách zadarmo!
Ulice Via dei Petroli. Zhruba po 150 metrech (za cisternou) je kruhový objezd a hned za ním je parkoviště pro osobní auta zdarma

Cestu zpátky pak absolvujete stejně. Buď pravidelnými autobusy na zastávku Liberta Righi, kam jezdí z Piazzale Roma linky číslo 2, 4, 4L, 6L, 7, 7L... nebo onou speciálkou PK1, která vás zaveze přímo na parkoviště.

Drobný háček to ale celé má. Parkoviště není hlídané. Přes den je to v pohodě. Dokud jezdí MHD, je na ploše přítomný zaměstnanec dopravního podniku. Po 20.30 hodině, už na místě nevartuje nikdo.   

Pokud budete chtít parkovat přes noc, pak raději využijte hlídaná soukromá parkoviště, která jsou všude kolem, ceny začínají na 5.50 € za 24 hodin. Podívejte se na podrobnosti.


5 komentářů:

  1. Díky za super informace, vśe funguje přesně dle popisu v článku, cesta busem PK1 trvá cca 7 min - přímým spojem. Pozn.- dobré ubytování v Campu Jolly - bungalov pro 3 osoby za 33 euro.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za info. Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenost s ponecháním auta na nehlídaném parkovišti přes noc. Je to opravdu takové riziko?

    OdpovědětVymazat
  3. Bohužel nedoporučuji, 06/2022 nám tam bylo vykradeno auto za bílého dne, a po mnoha dalších autech zbyla rozbitá skla. Zpětně vidím dle recenzí na googlu, že je to asi spíše pravidlo než výjimka.

    OdpovědětVymazat
  4. 06. 07. 2022
    Dle instrukcí vše sedělo, parkování bezplatné na Park Petroli (povšimnuto rozbitých skel na zemi parkoviště, naše auto naštěstí bez újmy), potom jízda autobusem PK1 (zpáteční jízdenky zakoupeny přímo u řidiče za 3 eura na osobu) a následně lodí Vaporeto (za 7,50 euro za osobu) na náměstí S. Marca. Děkujeme za přesné instrukce. M+M

    OdpovědětVymazat
  5. 8/2022 tak jsme zde parkovaly už po druhé a naštěstí se nám s autem ani jednou nic nestalo. Ale opravdu je tam na zemi hodně rozbitého skla. A na rozdíl od roku 2020, když jsme tady byli poprvé, tak teď už tady nikdo lístky na bus neprodává, takže si je musíte koupit u řidiče. Na parkoviště jsme přijeli už něco po 6 hod. a parkovali co nejblíže hlavní ulici a zastávce bus. Aspoň o něco lepší pocit, že se snad nic nestane.

    OdpovědětVymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.