pondělí 20. července 2020

Jak to teď vypadá v Benátkách?

Jak to teď vypadá v Benátkách?, doba postcoronová
Jedna z hlavních benátských ulic, Rio Terra S. Leonarda. Valící se davy turistů teď vystřídalo několik poklidně kráčejících Benátčanů a partička nudících se gondoliérů

Nejčastější dotazy, které dostávám, zní: "Jak to teď vypadá v Benátkách? Je tam bezpečno? Hodně lidí? Fungují už služby? Potřebuji ve městě roušku?.." Všechny odpovědi najdete v článku. Podívejte se na detaily.

Bezpečné Benátky


První a zásadní informace. Benátky jsou bezpečné. Po uvolnění cestování, nebyl zatím zaznamenaný ani jeden případ, kdy by si našinci dovezli do ČR nákazu z Itálie. V těchto dnech máte větší šanci nakazit se koronou třeba v Praze, než ve městě na laguně. V celé Itálii pořád platí povinnost nosit roušky v uzavřených prostorách.

Roušky s sebou


Není to nic dramatického. Stejně jsme to měli i u nás. Zakrytý nos a ústa musíte mít v hromadné dopravě, obchodech nebo třeba ve společných místnostech hotelů. Na ulici roušku nepotřebujete.

Jak to teď vypadá v Benátkách?, doba postcoronová
Do MHD jedině s rouškou! Mezi prostředky hromadné dopravy v Benátkách patří samozřejmě i gondoly


Samostatnou kapitolou jsou restaurace. Při vstupu do nich se rouška vyžaduje, u stolu již nikoliv. Pokud máte v hotelu snídaní nebo all inclusive, tak počítejte s tím, že jídlo si sice vyberete, ale na talíř vám ho dá obsluha.

U vstupu do všech budov, obchodů je k dispozici dezinfekce na ruce, kterou Italové hojně používají.

Lidí ve městě je poskrovnu


Turistů v Benátkách je pořád poskrovnu. Vy, co jste zažili Benátky v posledních letech, byste je nepoznali. Teď, s příchodem léta, se sice počet návštěvníků pomalu zvyšuje, ale odhaduji, že je jich pořád jen tak 15-20 % obvyklého počtu.

Jak to teď vypadá v Benátkách?, doba postcoronová
"Zuřící" páteční dopravní špička u benátského vlakového nádraží Santa Lucia (10.07.2020 ve 14:48 hodin).


Jedinou výjimku tvoří víkendy. To se do města snad sjíždí celá Itálie. Ulice jsou plné lidí, jako za "starých časů". Doporučuji tedy, víkendy "nebrat".

Obchody a služby fungují normálně. Některé provozovny, včetně hotelů a restaurací, jsou stále zavřené, ale všeho je dostatek, navíc nikde a na nic nestojíte fronty.

Fronty v Benátkách? Co to je? 


Stejně tak památky. Je libo navštívit baziliku Svatého Marka? Kdykoliv a bez fronty. Ještě jste si kvůli obrovským řadám neprohlédli Dóžecí palác? Račte dál. U 5 pokladen se během dne běžně "tísní" tak 10-15 lidí. Toužíte spatřit Benátky shora? Zvonice Svatého Marka vás zve dál. Bez front, samozřejmě.

Jak to teď vypadá v Benátkách?, doba postcoronová
Vidět liduprázdné nádvoří Dóžecího paláce, se dá pomalu přirovnat k výhře v loterii


Ceny v restauracích zůstaly zhruba stejné, nebo jsou mírně nižší, u památek je občas snížené vstupné. Například začátkem července stál vstup do Dóžecího paláce jen 13 € (běžně 18 €), ale toto není pravidlem.

Máte-li alespoň malou možnost navštívit Benátky v těchto dnech, neváhejte. Tak prázdné město v budoucnu zřejmě už nikdy neuvidíte.

Najděte si levné ubytování v Benátkách. Vyzkoušejte!


Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.