úterý 20. března 2018

Proč slaví Benátky v březnu dvojtý svátek, a jak s tím souvisí srdcervoucí příběh?


1597 let slaví Benátky narozeniny 25. března. Podle legendy je roku 421 založili lidé na jednom z ostrovů laguny, který byl o něco výše než ty ostatní. Pojmenovali ho Rivus Altus. Dnes ho znáte pod názvem Rialto. A stejný den slaví Benátčané ještě svátek na počest benátského Romea a Julie.

Nájezdy barbarských kmenů


V polovině 1. století se postupně rozpadala Západořímská říše. Sever Itálie trpěl pod nájezdy barbarských kmenů. Když barbaři zpustošili Aquileiu, v té době 9. největší město na světě, obyvatelé před nájezdníky prchali k pobřeží.

Vojáci se do močálů báli


Lidé na útěku začali postupně osídlovat pás pobřeží od dnešního Grada, přes Bibione, Lido di Jesolo až po Benátky. To tehdy vypadalo úplně jinak. Bylo plné bažin a močálů. Vojáci, kteří neměli znalost místního prostředí a většinou byli na koních, za nimi nešli. Báli se, že se v močálech utopí.

Nejstarší kostel v Benátkách


Den založení Benátek připadá na 25. března 421. Toho dne postavil jisty Candioto, též řečený Eutinoto, kostel San Giacomo. Ten, po různých úpravách v průběhu století, je dodnes nejstarším kostelem v Benátkách a najdete ho na náměstí Campo San Giacomo di Rialto.



Jan Nepomucký jako patron Benátek


Později byl svátek spojený ještě s osobou Svatého Marka, jednoho z patronů Benátek. A tak se slaví dodnes. PS: Víte, že jedním z patronů Benátek je i náš Svatý Jan Nepomucký?

Dojemný příběh benátského Romea a Julie


Druhým svátkem, který Benátčané slaví 25. března, je Festa del bòcolo. Výraz bòcolo znamená v benátském dialektu poupátko růže. Benátští muži jim vyjadřují symbolicky lásku ženám na svátek Svatého Marka.



Prapůvod má v srdceryvném příběhu benátského Romea a Julie. Jde o připomínku velké lásky, která byla stejně dojemná jako u mnohem slavnější dvojice z Verony.


Jak na levné ubytování v Benátkách?




Booking.com



Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.