pondělí 11. září 2017

Kam vedly tajemné dveře pod mostem?

benátky průvodce, kam v benátkách, co vidět v benátkách, benátky památky, benátky historie, jak se najíst v benátkách, kde se najíst v benátkách, co ochutnat v benátkách, kam v benátkách na víno, kam v benátkách na aperol spritz, zažijte benátky jako místní, Kam vedly tajemné dveře pod mostem? Chiesa Santa Mardia del Giglio, Chiesa Zobenigo
Jediný "poloviční" most v Benátkách s tajemných vchodem 

Na náměstí Campiello Santa Maria del Giglio stojí stejnojmenný kostel. Ten má několik zvláštností. Uvnitř najdete jediný obraz Rubense v Benátkách, fasáda vůbec neoslavuje Boha a pod mostem je tajný vchod.

Kam vedly tajemné dveře pod mostem?


K zadní části kostela přiléhá neobvyklý most. Respektive jde jen o polovinu mostu. Je to jediný "poloviční" most v Benátkách. Pod jeho obloukem jsou zazděné dveře. Ty sloužily k diskrétnímu přístupu do kostela. Ne každý bohatý Benátčan toužil po tom, aby byl spatřen, jak jde ke zpovědi.

Kostel založila slovanská rodina


Místní kostelu neřeknou jinak než Zobenigo. Chrám totiž nechala na přelomu 9. a 10. století postavit rodina Jubanico, která byla slovanského původu.

Mistrovské dílo baroka neoslavuje Boha


Fasáda kostela Chiesa Santa Maria del Giglio je mistrovským dílem benátského baroka. Zároveň ale i výrazem naprostého atesimu. Zásluhu na tom má admirál benátské flotily Antonio Barbaro.

benátky průvodce, kam v benátkách, co vidět v benátkách, benátky památky, benátky historie, jak se najíst v benátkách, kde se najíst v benátkách, co ochutnat v benátkách, kam v benátkách na víno, kam v benátkách na aperol spritz, zažijte benátky jako místní, Chiesa Zobenigo, Chiesa Santa Maria del Giglio, Kam vedly tajemné dveře pod mostem?
Bohatě zdobená barokní fasáda kostela Chiesa Santa Maria del Giglio


Ten zaplatil ve druhé polovině 17. století, při přestavbě kostela, 30.000 zlatých za to, aby fasáda neoslavovala Boha, ale připomínala slávu rodiny Barbaro.

Proto na ní nenajdete sochy svatých, ale podobizny členů rodiny. Na spodní části fasády uvidíte 6 reliéfů měst (Candia/Heraklion, Corfu/Korfu, Padua/Padova, Spalato/Split a Zara/Zadar), kde admirál šířil slávu Benátské republiky.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.