pondělí 26. června 2017

Jak vznikl výraz "být v červených číslech"?

benátky průvodce, kam v benátkách, co vidět v benátkách, benátky památky, benátky historie, jak se najíst v benátkách, kde se najíst v benátkách, co ochutnat v benátkách, kam v benátkách na víno, kam v benátkách na aperol spritz, zažijte benátky jako místní, židovské ghetto v benátkách, první zastavárna na světě byla v Benátkách, Jak vznikl výraz být v červených číslech
V podloubí (za kmenem stromu), vznikla první zastavárna na světě

Židé se od nepaměti živili půjčováním peněz. Nejstarší židovské ghetto vzniklo v Benátkách. Proto nepřekvapí, že první zastavárna na světě vznikla tamtéž.

Židovští věřitelé se objevují v dobových dokumentech již v 15. století. K jejich regulaci došlo v 16. století, společně se vznikem ghetta. Zastavárny fungovaly až do konce Benátské republiky (1719). Abyste si udělali představu, jak to v té době chodilo, mrkněte na komedii Kupec Benátský od Williama Shakespeara. 

Jak vznikl výraz "být v červených číslech"


Nejstarší zastavárna na světě se jmenovala Banco Rosso. Stávala v podloubí na náměstí Campo de Ghetto Novo. Princip, na kterém fungovala, vydržel dodnes. Lidé, kteří si potřebovali půjčit peníze, zastavili své věci výměnou za peněžní půjčku

Pokud do určeného termínu částku nevrátili, věc propadla věřiteli. Jako doklad o o transakci dostávali stvrzenku červené barvy. Odtud vznikl i výraz "být v červených číslech". 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.