pondělí 24. dubna 2017

Srdceryvný příběh Romea a Julie v Benátkách

Srdceryvný příběh Romea a Julie v Benátkách, Benátky průvodce, co vidět v Benátkách, historie benátek, benátky památky, Svatý Marek, Bocolo,
Svatý Marek s benátským lvem na Porta della Carta , jenž je součástí Dóžecího paláce

V úterý 25. dubna je v Benátkách svátek Svatého Marka. Benátčané ale slaví ještě jeden svátek. Festa del Bòcolo. Tento den dostávají benátské manželky, přítelkyně či milenky od mužů červené poupátko růže. Důvodem je srdceryvný příběh Romea a Julie v Benátkách. Připomínka velké lásky, která byla stejně dojemná jako mnohem slavnější příběh dvojice z Verony.

Romeo a Julie v Benátkách


Ve druhé polovině 9. století měl bohatý Benátčan Partecipazio (pozdější benátský dóže) krásnou dceru Marii. Té se pro její ohnivé vlasy přezdívalo Vulcana. Marie se zamilovala do mladého a krásného trubadůra Tancrediho.

Ten její city opětoval. Otec Marie však jejich lásce nepřál. Tancredi byl jiného sociálního původu. Byli to vlastně takoví Romeo a Julie v Benátkách.

Mladý Tancredi se rozhodl, že odejde do Španělska, kde bude bojovat v arabské válce. Svou chrabrostí a statečností se pokusí dosáhnout změny názoru Mariina otce. Trubadůr byl udatný bojovník a zprávy o jeho statečných činech se brzy začaly šířit světem.

Důkaz věčné lásky


Při jedné krvavé bitvě byl Tancredi smrtelně raněný. Upadl do zahrady plné růží. Cítil že umírá. S velkým úsilím ještě zvedl ruku a utrhl červené poupátko růže. Jak byl zraněný, poupě se potřísnilo jeho krví. Požádal rytíře Orlanda, který se skláněl nad ním, aby květinu dal jeho milované Marii. Jako důkaz jeho věčné lásky k ní.

Krvavé poupě na srdci


Orlando splnil, oč ho přítel požádal. Dopravil poupě do Benátek a tam ho předal i se vzkazem Marii. Dívka si vzala poupě a s nevýslovnou bolestí a žalem se zavřela ve svém pokoji. Druhý den ráno, na svátek Svatého Marka byla Marie nalezená mrtvá. Rukou svírala na svém srdci krvavé poupě růže.

Od té doby se slaví Festa del Bòcolo. Výraz bòcolo znamená v benátském dialektu poupátko růže. Benátští muži tak vyjadřují symbolicky lásku ženám na svátek Svatého Marka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.