pondělí 2. ledna 2017

Nenechte si ujít 3 králový průvod na benátském orloji

Nenechte si ujít 3 králový průvod na benátském orloji, Epifany, kam v Benátkách, Benátky průvodce, benátky počasí, co vidět v Benátkách, Benátky karneval, benátky masky, benátky památky
Věž Torre dell´Orologio s orlojem

Je 6. ledna. Na benátském náměstí Svatého Marka, pod věží Torre dell´Orologio, se srocuje dav. Všichni se dívají nahoru. Na věž. Bim, bam. Zvony začínají odbíjet pravé poledne. Dvířka orloje se otevírají. Na na podestu napochodují Tři králové... Nenechte si ujít 3 králový průvod na benátském orloji. Koná se totiž jen jednou za rok.

Zvláštnost benátského orloje


Málokdo ví, že v Benátkách mají orloj. Není tak bohatě zdobený jako ten pražský. Má ale jednu zvláštnost. Jeho figurky se objevují na veřejnosti jen jednou v roce. Právě 6. ledna. Na Tři krále. Na svátek Epifanie.

Postavičky defilující na orloji jsou celkem 4. Tím prvním je trubač v rouše andělském. Za ním "kráčejí" Tři králové. Celý průvod obejde půlkruh kolem sedící sochy Panny Marie, která drží v náručí Ježíška. Každý z králů Marií pozdraví nadzvednutím koruny a úklonem. Pak postupně mizí druhými dveřmi zpět do útrob věže.

K věží Torre dell´Orologio se váže několik nej a zajímavostí.

Tak na viděnou zase za rok.



Zajímavost


Svátek Tří králů, jinak také Zjevení Páně, je ve střední Evropě doprovázený zvykem žehnání domům. Při něm se na dveře křídou píší písmena K+M+B (latinsky C+M+B) a letopočet.

Nejde však o počáteční písmena jmen Kašpar, Melichar a Baltazar, jak se lidově traduje, ale o zkratku latinského Christus mansionem benedicat: "Kristus požehnej tomuto domu".

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.