čtvrtek 12. ledna 2017

5 zajímavostí kolem benátských karnevalových masek

5 zajímavostí kolem benátských karnevalových masek, Benátky průvodce, Benátky počasí, kam v Benátkách, Benátský karneval, Bautta
Maska Bautty vám dokáže změnit hlas

Která maska je unisex? Jak vypadala nejhezčí maska loňského karnevalu? Proč je Moretta snem každého muže? Kde je zakázáno nosit v Benátkách masku? K čemu sloužil zobák masky Medico della Peste?

1. Unisex maska


Jedna z nejpopulárnějších masek se jmenuje Bautta. Používaly ji muži i ženy. Při záletech i v politice. Její význačnou vlastností je, že dokáže svému nositeli změnit hlas k nepoznání.

2. Nejhezčí loňská maska


Během karnevalu se každoročně pořádá soutěž o nejhezčí masku. Loni vyhrála "čtyřčlenná rodinka" s názvem "I Bagnanti di Senigallia".

5 zajímavostí kolem benátských karnevalových masek, Benátky průvodce, Benátky počasí, kam v Benátkách, Benátský karneval
Nejhezčí "maska" loňského karnevalu


3. Ženy musely mlčet


Obyčejná maska. Z kůže. Moretta. Nosily ji ženy z vyšších vrstev. Maska ale nemá otvor pro ústa. Ženy tak při jejím nošení musely mlčet.

5 zajímavostí kolem benátských karnevalových masek, Benátky průvodce, Benátky počasí, kam v Benátkách, Benátský karneval, Moretta,
Moretta. Maska, která nemá otvor pro ústa

4. Maska proti moru


Maska Medico della Peste patří mezi nejoblíbenější. Původně sloužila doktorům, kteří léčili nakažené morem. Do zobáku se dávaly léčivé byliny, aby se lékař při ošetřování nemocného nenakazil morem.

5 zajímavostí kolem benátských karnevalových masek, Benátky průvodce, Benátky počasí, kam v Benátkách, Benátský karneval, Medico della Peste, Plague doctor
Populární maska doktora, Medico della Peste


5. Zákaz nošení masek


Dříve se masky nosily v Benátkách takřka celý rok. Avšak osoby v nich byly špatně identifikovatelné. Vláda proto přistoupila k jejich zákazu na určitých místech. Týkalo se to především církevních staveb a budov úřadů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.