čtvrtek 5. ledna 2017

39. ročník závodů čarodějnic v Benátkách

Regatta delle Befane v Benátkách

U nás lítají čarodějnice na koštěti. V Benátkách, jak jinak, se pohybují na lodích. V pátek 6. ledna, na Tři krále, v Itálii svátek Epifany, tak odstartuje již 39. ročník závodů čarodějnic v Benátkách, Regata delle Befane.

Regata delle Befane


Závod začíná v 10 hodin. Závodní tratí je Velký kanál. Start je u zastávky vaporetta San Tomà, vedle Palazzo Balbi. Cíl je u mostu Rialto.

Závod trvá asi 15 minut. Čarodějnice nejsou tak úplně čarodějnice. Jsou to převlečení muži. V Benátském dialektu jim říkají "maranteghe". Závodníky doprovází spousta dalších člunů, na kterých je mnoho Befan, Babbo Natale (italských Ježíšků), či jen zvědavců. Také celá trať je obsypána diváky, nejvíce v okolí Rialta.

Škaredá ale hodná čarodějnice


La Befana je škaredá, ale hodná čarodějnice. 6. ledna dává hodným dětem dárky v podobě sladkostí či ovoce. Těm neposlušným uhlí nebo brambory. Cestuje na koštěti a do domů nalétává komínem. Je to taková obdoba našeho Mikuláše, jen posunutá o měsíc.  

Když se v Betlémě narodil Ježíšek, tak podle pověsti, za ním všichni spěchali. Jen Befana se to dozvěděla pozdě. Vzala dárky, sedla na koště a vyrazila do Betléma. Když tam dorazila, Ježíšek už tam nebyl. Proto létá na svém koštěti dodnes, hledá Ježíška a při tom nosí dětem dárky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.