pátek 14. října 2016

První podzimní acqua alta v Benátkách. Gumáky s sebou

První podzimní acqua alta v Benátkách. Gumáky s sebou, Benátky, vysoká voda,
Acqua alta, vysoká voda na piazzetě Svatého Marka

Pro všechny, kteří míří na víkend do Benátek, je tady jedna méně potěšující zpráva. V pátek a v sobotu přijde první podzimní acqua alta v Benátkách. Gumáky s sebou.

Je vyhlášený oranžový kód


Varování vydalo ve čtvrtek Centro Previsioni e Segnalazioni Maree, které sleduje výšku hladiny moře v Benátkách. Prvním důvodem je fronta nad Atlantikem, která se přesouvá nad region Veneto a sever Itálie. Druhým je úplněk, při kterém dosahuje příliv maximální výše.

Předpověď říká, že v pátek bude hladina kulminovat v 10:30 a ve 22:40 hodin. Výška mořské hladiny dosáhne +110 centimetrů

V sobotu, v 15:11 hodin, dosáhne hladina výšky +120/130 centimetrů. Je to moc nebo málo? Je to hodně. Město vyhlásilo oranžový kód. Druhý nejvyšší stupeň. Kde bude situace nejhorší? Na náměstí Svatého Marka. Je to totiž nejníže položené místo v Benátkách.

Acqua alta, Benátky,
Návleky, které umožňují v Benátkách snadno "přežít" velkou vodu

Non će´problema. Život jde dál


Na druhou stranu, není to zase tak velké drama. Město s vysokou vodou předem počítá a tak na hlavní trasy nainstaluje vyvýšené chodníky. A tam kde chodníky nebudou? Tam si stačí nasadit gumáčky, a jak říkají Benátčané "non cé´problema". Život jde dál.

Podívejte se na mapku, které území Benátek voda při oranžovém kódu zaplaví.

5 komentářů:

  1. Právě jsme se vrátili - těsně jsme unikli! Každopádně poučená vaším skvělým blogem jsem si projistotu vzala gumáky s sebou. A voda nevoda - nesundala jsem je! Mimochodem - váš blog je vážně skvělý! Nepořídila jsem si žádného průvodce, jen si četla snad všechny Vaše příspěvky a až někdo pojede do Benátek, určitě mu doporučím to samé! Děkuji!

    OdpovědětVymazat
  2. Těší mě, že Vám byl můj blog užitečný ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravim :) Přečetla jsem si celej blog a jsem unešená!!! Ve čtrvtek odlétame s přítelem do Benátek a už se nemůžeme dočkat na tu nádheru. Měla bych k Vám jen jeden dotaz. Myslíte si že gumáky budou stále zapotřebí?? :-)
    A je tam chladno?
    Mockrát děkuji za krásný blog!!!!!
    S přáním všeho dobrého

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu ;-)
      Počasí: Mrkněte na www.meteoindiretta.it, do vyhledávacího nahoře uprostřed napište Venezia (systém pak sám nabídne Venezia Previsioni nebo Venezia Webcam). Zvolte "Previsioni" a dostenete předpověď pro Benátky na týden. Rozklikáte si ji po dnech. Každý den je rozepsaná po hodinách. Ve ČT bude zataženo, občas ukápne, teplota max 14 st. V PÁ a SO jano, polojasno, 15-16 stupňů. Teď o víkendu bylo 24, chodil jsem v tričku :-)
      Když kliknete na tu druhou možnost, "Webcam" tak uvidíte on-line kamery v Benátkách, ze kterých usoudíte, zda je vysoká voda či ne. Acqua alta bych teď nečekal, ani dle předpovědi.
      Ať se Vám v Benátkách líbí ;-)

      Vymazat
    2. Mockrat dekuji ,,,jste uzasnej :)

      Vymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.