pondělí 24. října 2016

Jak přišel ke svému jménu Slámový most v Benátkách?

Jak přišel ke svému jménu Slámový most v Benátkách, Ponte dei Sospiri, Ponte delle Paglia, náměstí Svatého Marka, Dóžecí palác, vězení, Slámový most, Kam v Benátkách, Co vidět v Benátkách, gondola, gondolier
Turisté, tísnící se na Slámovém mostě (Ponte delle Paglia), aby si vyfotili most Vzdechů (Ponte dei Sospiri)

Téměř každý kdo navštívil Benátky, stál na Ponte della Paglia, Slámovém mostě. Jen o tom nikdo neví. Most leží mezi Dóžecím palácem a budovou vězení. Je z něj  nejhezčí výhled na jeden z nejznámějších mostů v Benátkách, Ponte dei Sospiri (most Vzdechů). Jak přišel ke svému jménu Slámový most v Benátkách?

Vykládka a nakládka lodí se slámou


Snadno. Od slámy. Plocha před budovu věznice dříve sloužila k vykládce a nakládce lodí se slámou. Ta se v Benátkách používala ve stájích pro koně a osly. Také vězni spávali na slámě. Smíchaná s bahnem sloužila jako krytina střech u domů chudiny.



Most Ponte della Paglia byl postavený už v roce 1100. Původně byl široký jen 3 metry. Dnešní podobu získal po přestavbě až v roce 1854.  Po obou stranách mostu stávaly 2 dřevěné boudy. Z nich vojáci kontrolovali vstup a výstup na náměstí Svatého Marka.

Rakve s utopenci


Zajímavostí je, že před budovou vězení bývaly vystavené rakve s utopenci. Důvodem bylo, aby mrtvoly mohly být snadněji identifikované.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.