středa 14. září 2016

Historie a tajemství benátských mostů

Historie a tajemství benátských mostů
Ponte del Diavolo v benátské čtvrti Castello

V Benátkách je více než 400 mostů. V dřívějších dobách byly mosty dřevěné. Dnes je většina kamenných a pár výjimek je dřevěných nebo železných. Podívejme se jaká je historie a tajemství benátských mostů. Těch nejzajímavějších.

Nejdříve pár čísel o benátských mostech:
300 je kamenných
60 železných
57 dřevěných

Ponte di Rialto


Nejznámějším mostem je Ponte di Rialto. Byl to první kamenný most v Benátkách. Postavený před 500 lety. Ještě koncem 19. století to byl jediný most přes Velký kanál. Jeho základy tvoří 12.000 pylonů. Ty jsou funkční dodnes.

Historie a tajemství benátských mostů
Nejznámější a nejstarší kamenný benátský most Ponte di Rialto


Ponte delle Tette


Nejpopulárnějším mostem je ale most Ponte delle Tette. Hlavně mezi pubertální mládeží. V překladu totiž znamená most Ňader. Stojí uprostřed čtvrti bývalých červených luceren. Prostitutky na něm měly povolené lákat kolemjdoucí kunčafty "nahoře bez".

Historie a tajemství benátských mostů, Benátky
Most Ňader, na kterém měly kurtizány povolené vystavovat veřejně své nahé poprsí


Ponte Chiodo


Ponte Chiodo. Poslední most v Benátkách, který nemá zábradlí. Klene se přes Rio di San Felice v Cannaregiu. Dříve se mosty ve městě stavěly bez zábradlí. Bylo tak přes ně možné projet na koni, nebo hnát zvířata. V celé laguně je ještě jeden most bez zábradlí. Ponte del Diavolo na ostrově Torcello.

Historie a tajemství benátských mostů, Benátky
Poslední most v Benátkách bez zábradlí


Ponte della Constituzione


Posledním postaveným mostem přes Velký kanál je Ponte della Constituzione. Někdy nazývaný Ponte di Calatrava. To podle jména architekta, který ho navrhl. Otevřený pro veřejnost byl teprve v září 2008. Jeho stavbu provázely skandály. Benátčané ho moc rádi nemají. Za deště most klouže. Schody jsou nepravidelné a tak je místem častých pádů.

Historie a tajemství benátských mostů, Benátky
Nejnovější most přes Velký kanál. Byl otevřený teprve v roce 2008


Ponte dei Tre Archi


Poslední most ve městě se třemi oblouky, nádherný Ponte dei Tre Archi. Vypíná se nad Canale di Cannaregio. Patří mezi největší benátské mosty. Původně byl dřevěný. Údajně byl schválně postavený jako nepříliš vysoký. Důvod? Aby bránil přístupu nepřítele do Benátek.

Historie a tajemství benátských mostů, Benátky
Krásný tří obloukový most Tre Archi


Ponte dei Sospiri


Most vzdechů. Nikoliv však milenců ale vězňů. Spojuje totiž Dóžecí palác a vězení. Vězni, kteří po něm přecházeli si šli vyslechnout rozsudek. Většinou smrtelný. Při pohledu z malých okýnek mostu si tak naposledy povzdechli nad svobodou venku. Za své jméno ve skutečnosti vděčí anglickému básníkovi Lordu Byronovi.

Historie a tajemství benátských mostů, Benátky
Most vzdechů, Ponte dei Sospiri. Nejde o vzdechy milenců ale odsouzenců na smrt


Ponte dei Pugni


Most rváčů. Na něm si to čas od času spolu rozdávaly dvě znepřátelené skupiny Benátčanů. Byly to bitvy, které měly přesně dané pravidla a těšily se značnému zájmu diváků.

Historie a tajemství benátských mostů, Benátky
Ponte dei Pugni. Místo častých pěstních soubojů

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.