středa 24. srpna 2016

Vlhkost a voda. Jak to řeší v Benátkách?

Vlhkost a voda. Jak to řeší v Benátkách?
Ve zdech benátských domů, které stojí na březích kanálů, je všudypřítomná vlhkost

Benátkám se někdy přezdívá plovoucí město. Jsou postavené na kůlech. Ukrytých pod hladinou, zaražené do mořského dna. Na nich je několik stabilizačních vrstev a poté teprve základy domu. Obecně každý dům postavený u moře ohrožuje voda a vlhkost. Jak to řeší v Benátkách? Chytře. Mají to už za těch "X" století vychytané.

Istrijským kamenem proti vlhkosti


V Benátkách několikrát denně proběhne mořský příliv a odliv. Tento proces má vliv na vlhkost venkovních zdí domů, které stojí na břehu benátských kanálů. Ty jsou v drtivé většině postavené z pálených cihel.

Aby vlhkost nevzlínala po zdi vzhůru, vkládali benátští stavitelé v přízemí domů do zdiva pruh z bílého istrijského kamene. Ten představuje zvláštní druh mramoru, který nepropouští vlhko. Vlhkost tak vystoupala k mramoru a zastavila se. A funguje to dodnes. Důkazem je, že benátské domy se za posledních 500 let téměř nezměnily.

Vlhkost a voda. Jak to řeší v Benátkách?
Boj proti vlhkosti v Benátkách. Vlevo technologie stará 500 let. Vpravo ta současná

Jak to řeší Benátčané dnes?


Problémem dneška je, že Benátky se pomalu potápějí. O dva milimetry ročně. Jinými slovy, hladina moře se v současnosti často dostává přes onu ochranou linku z istrijského kamene. A zdi, které byly doposud suché, začínají vlhnout. Jak to řeší Benátčané dnes?

Moderními technologiemi. Vložením izolační fólie do zdi, která je výš než istrijský kámen. A chemickou injektáží. Ta se napouští mezi spáry cihel. Ty pak lépe odolávají vlhkosti. Faktem ale je, že v benátských domech, postavených na březích kanálů, se dnes v přízemích už v podstatě nebydlí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.