středa 3. srpna 2016

Nebojte se pít v Benátkách vodu z fontán

Nebojte se pít v Benátkách vodu z fontán
Typická benátská fontána s pitnou vodou. Tato je na náměstí San Polo

Velký ohlas měl článek o tom, že v Benátkách je více než 100 fontán s pitnou vodou. Zdarma pro kohokoliv. Objevily se dotazy, jak je to s její kvalitou. Nebojte se pít v Benátkách vodu z fontán. Je dobrá. Vím to nejen z vlastní zkušenosti. Nikdy jsem po jejím požití nemusel zrychlit krok. Na kvalitu pitné vody totiž pečlivě dohlíží samo město.

190 litrů balené vody na hlavu za rok


Italové jsou na špici, co se týká konzumace balené vody na hlavu. Každý Ital jí vypije za rok 190 litrů. Toto množství zaručuje Italům třetí místo na světě. Tomu odpovídají i ceny v obchodech. PET láhev o obsahu 1,5 - 2 litrů, se dá běžně koupit v supermarketech za cenu pouhých 17-20 centů. Přes 65 % z prodaných lahví má plastový obal

Nejlepší voda v celé Itálii


Pitná voda v Benátkách patří svým složením a kvalitou mezi nejlepší v celé Itálii. Velkou zásluhu na tom má právě městská správa. Ta bdí nad kvalitou vody, kterou pak denně pijí jak místní občané, tak turisté.



Proč to město dělá? Jeden z důvodů je to, že do Benátek ročně přijede 23-25 miliónů návštěvníků. A ti vypijí milony litrů balené vody. A to jsou milióny plastových obalů. Je proto jednodušší nabídnou návštěvníkům možnost, aby měli pouze jednu lahev a tu si průběžně doplňovali čerstvou pitnou vodou.

Benátky a pitná voda v číslech


40.000.000 PET lahví se vypije za rok

1.000.000 kilogramů plastů tvoří odpad jen z balené vody za rok

200.000 parametrů vody se kontroluje během roku

10.000 kontrolních vzorků vody se odebere za rok

100 fontán s pitnou vodou je k dispozici po celých Benátkách

24 hodin denně prýští voda z fontán zdarma na veřejných prostranstvích

Mapa benátských fontán

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.