pondělí 8. srpna 2016

Co má společného český výraz "dryák" a Benátky?

Co má společného český výraz "dryák" a Benátky?
Busta nejznámějšího lékárníka v Benátkách, kousek od mostu Rialto

Přejdete-li most Rialto, směrem na náměstí Campo San Bartolomeo, půjdete po Salizzada Pio X. Cestou po ulici zvedněte hlavu a koukejte po fasádách domů. Na jedné z nich, po levé straně, si můžete všimnout zavěšené zlaté busty. Patřila nejznámějšímu lékárníkovi v Benátkách. Říkali mu Zlatá hlava. A díky němu, se v Čechách o pár set let později objevil výraz dryák. Co má společného český výraz "dryák" a Benátky?

Protijed při uštknutí a všelék


V čem byl benátský signore Zlatá hlava tak výjimečný? Vyráběl theriak. Podle legendy vznikl theriak (theriacum) ve starém Řecku. Byl považovaný za protijed při uštknutí hadem nebo štírem. Později, ho hlavně Evropané vnímali dokonce jako všelék. Původní základ tvořily 4 suroviny. Osobní lékař císaře Nera, Andromachus, recept zdokonalil. K jeho výrobě přidal dalších 25 položek.

65 ingrediencí


Benátský lékárník Zlatá hlava na jeho výrobu používal už 65 ingrediencí. Namátkou to byl třeba med, sušené víno, prášek ze sušených jeleních varlat, opium, puškvorec, zázvor, kozlík lékařský, drcený roh jednorožce, sušené hadí maso, arabská guma, skořice, třezalka. Některé prameny uvádějí, že se doporučovalo, aby připravená směs zrála 10 let.

Výnosný exportní artikl


Z výčtu je jasné, že některé složky byly obtížně dostupné. Taky výroba a zrání trvalo nějaký ten pátek. To mělo samozřejmě vliv na cenu. Byla vysoká. Byl to taky důvod, proč Benátská republika udělovala povolení k výrobě jen po určité období roku. Navíc pod bedlivým dohledem pověřených zástupců republiky. V 18. století byl theriak výnosným exportním artiklem Benátek. Známým po celém světě.

Placebo, dryák a švédské kapky


V 19. století se theriak stal obětí vlastního úspěchu. Benátky výrobu neuhlídaly a ve světě se objevilo mnoho napodobenin. Ty však neměly zaručené výsledky. V mnoha případech šlo už spíše o šarlatánství. Čeština si pro takový produkt vytvořila zkomolený výraz "dryák". Theriak tak postupně z trhu vymizel. Moderní medicína na něj nahlíží tak, že pokud vůbec fungoval, tak maximálně na bázi placeba. Ovšem řada bylin, z nichž se theriak tenkrát připravoval, přešla později do výrobku, kterému se dnes říká švédské kapky.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.