pondělí 25. července 2016

Za vším hledej ženu aneb vražda u kostela San Trovaso

Za vším hledej ženu aneb vražda u kostela San Trovaso
Druhý portál kostela San Trovaso. V pravé části náměstíčka je studna u které se vraždilo
Ve čtvrti Dorsoduro, nedaleko od Giudecca kanálu leží kostel s názvem Chiesa dei Santi Gervasio e Protasio. Benátčany nazývaný jen San Trovaso. A právě tady, se jednoho letního dne roku 1779 odehrál hrůzný příběh. A jak je (nejen) v benátské historii běžné, za vším hledej ženu aneb vražda u kostela San Trovaso.

Tři studny


Kolem kostela jsou tři studny. Ta největší je před průčelím jednoho ze dvou hlavních portálů na Campo San Trovaso. Pochází ze 16. století. Původně na jejím místě byla cisterna na sběr dešťové vody.

Druhá studna stojí mezi portály, na trávníku. Je v gotickém stylu. Pochází z 15. století, má na sobě erb rodu Giustiniani, tedy rodu, který ji nechal postavit.

Useknutá mužská hlava


Poslední studna je nejstarší. Najdete ji na náměstíčku, bokem od druhého portálu. Pochází ze 14. století a stala se svědkem hrůzného činu. Ráno, 14. června léta Páně 1779, našli první ranní chodci u studny useknutou mužskou hlavu. Zanedlouho se na dalších místech Benátek našly další části mužského těla.

Za vším hledej ženu aneb dávná vražda u kostela San Trovaso
Místo činu. Studna u které byla nalezená useknutá mužská hlava


Benátská policie v akci


Benátská police se pustila do akce. Zanedlouho zjistila, že šlo o řemeslníka z nedalekého squera, tedy dílny ve které se vyráběly a dodnes vyrábí gondoly. Ten se kolem kostela vracel domů z hospody. Pak už to šlo ráz na ráz. Jako pachatelé byli záhy identifikování jeho krásná manželka a její milenec. Mladý řezník z Udine. Policie oba pachatele zadržela a následující rok byli na náměstí Svatého Marka popraveni.

Výborné víno a potulující se duch


Dnes se manželské trojúhelníky naštěstí takovým způsobem už neřeší. Ovšem pozor! Přímo naproti kostelu, na Fondamenta Nani, jsou dvě skvělé hospody. Nevím, zda řemeslník šel domů právě z některé z nich. Vím ale, že obě mají výborné víno. První se jmenuje Cantina del Vino giá Schiavi. Druhá, moje oblíbená, se jmenuje Osteria al Squero. Zavítáte-li do některé z nich, pak si dejte pozor, až se budete vracet. Může se tam někde pořád potulovat duch nešťastného manžela ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.