pátek 8. července 2016

Utajený benátský klenot. Teď s překvapením od Tintoretta

Utajený benátský klenost. Teď s překvapením od Tintoretta
Spirálovité schodiště Palazzo Contarini del Bovolo v Benátkách

Palazzo Contarini del Bovolo je nádherný, ale poněkud utajený benátský klenot. Teď s překvapením od Tintoretta. Jeho 26 metrů vysoké, spirálovité schodiště, je nádhernou ukázkou přechodu od benátské gotiky k renesanci. Od 1. července čeká na návštěvníky nový prohlídkový prostor uvnitř paláce. Jeho zlatým hřebem jsou obrazy od Tintoretta.

Nádherný výhled


Palác Contarini del Bovolo je skrytý v bludišti uliček a kanálů, v těsné blízkosti Campo Manin. Jeho dominanta, spirálovité schodiště, je zakončené terasou. Je z ní nádherný výhled na střechy starého města, zvonici Svatého Marka, baziliku Santa Maria della Salute nebo část laguny. Za hezkého počasí bývají vidět dokonce vrcholky Alp a Dolomitů. Terasa schodiště se zapsala i do dějin světové astronomie.

Obrazy Domenica a Jacopa Tintoretta


Schodiště bylo dlouhých 10 let pro veřejnost uzavřené. Od letošního února je opět přístupné. Teď, od 1. července máte možnost navštívit i samotný palác. Z lodžie v prvním patře je vstup do nových výstavních prostor. Najdete zde výběr kulturního dědictví z období 15.-17. století.

Hlavní tahák tvoří několik obrazů od Domenica a Jacopa Tintoretta. Ale, jak poznamenal jízlivě jeden z účastníků slavnostního otevření: "Chcete-li vidět další čtyři související Tintorettova díla, musíte do pařížského Louvre. Díky Napoleonovi, který je z Benátek ukradl".

Otevřeno denně mimo pondělí


Palác je otevřený denně od 10 do 13.30 hodin a od 14 do 18 hodin. Zavírací den je pondělí. Vstupné je 5 €. Nezapomeňte na možnost, koupit si zvýhodněnou společnou vstupenku (7 €), která vám umožní zároveň navštívit další utajený benátský klenot Oratorio dei Crociferi.

Oficiální stránky Palazzo Contarini del Bovolo

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.