pátek 10. června 2016

Proč drží lev na Arsenale zavřenou knihu?

Proč drží lev na Arsenale zavřenou knihu?
Benátský komplex Arsenale se vstupní Branou Parta di Terra. Nad branou je lev, držící v ruce zavřenou knihu

Benátský Arsenale byl ve své době největší průmyslový komplex v Evropě. Po staletí se v něm vyráběly vojenské lodě. Nad jeho hlavní vstupní branou "Porta di Terra", je vyobrazený lev se zavřenou knihou. Proč drží lev na Arsenale zavřenou knihu? Jako připomínku války.

Otevřená kniha - mír


Benátského lva najdete nejen v Benátkách, v regionu Veneto, ale i v oblasti celého středomoří. Tedy všude tam, kde se svého času rozkládala La Serenissima, Benátská republika.

Proč drží lev na Arsenale zavřenou knihu?
Jedno z možných vyobrazení, na kterých drží benátský lev otevřenou knihu


Lev bývá vyobrazený v různých pózách, které vždy něco symbolizují. Jedno vyobrazení je ale častější než jiné. A to lev s knihou. V dobách míru byl lev vyobrazen s knihou otevřenou. Byl to symbol toho, že je čas na vědění, poznání, umění, zábavu.

Zavřená kniha - válka 


Naopak zavřená kniha představovala období, kdy byla La Serenissima ve válce. Arsenale sloužil vždy jako vojenské loděnice. Dostal proto do vínku lva s knihu zavřenou, jako symbol vojenského, respektive válečného zařízení.

Proč drží lev na Arsenale zavřenou knihu?
Detail lva držícího zavřenou knihu na vstupní branou benátského Arsenale


Komplex Arsenale najdete ve čtvrti Castello. Dodnes jeho velkou část tvoří vojenská zóna, kam je veřejnosti vstup zakázaný. Zhruba třetina prostoru je ale přístupná veřejnosti. Jsou v ní výstavní prostory a galerie. Ty jsou nejvíce využívané během benátského Bienále. Část prostor využívá i řídící centrum nově budovaného protipovodňového systému MOSE.

Historie komplexu


Počátky Arsenale sahají až do poloviny 12. století. Dělníků, kteří v něm pracovali se říkalo arsenalotti.  Komplex byl několikrát rozšiřovaný. Poslední rozšíření proběhlo v roce 1916. Největší pád zažily loděnice během vlády Napoleona v Benátkách.

Arsenale v číslech:

2 - tolikrát byl komplex zničený explozemi střelného prachu ve skladech
8 - počet rozšíření
24 - za tolik hodin dokázali dělníci vyrobit a plně vyzbrojit vojenskou galéru
45 - počet hektarů, které komplex zaujímá dnes
16.000 - počet dělníků v dobách jeho největší slávy

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.