neděle 19. června 2016

Co mají společného carpaccio a Benátky?

Co má společne carpaccio a Benátky?
Carpaccio dostalo název podle benátského malíře Vittoria Carpaccia

Co mají společného carpaccio a Benátky? Carpaccio se poprvé objevilo teprve v roce 1950. To když majitel známého benátského Harry´s Baru, Giuseppe Cipriani, nechal připravit pro svou přítelkyni, hraběnku Amalii Nani Mocenigo, talíř tenkých plátků svíčkové ze syrového hovězího masa. Proč? Lékaři totiž zakázali hraběnce jíst vařené maso.

Název podle slavného umělce


Pokrm nazval carpaccio. Plátky masa mu svojí barvou připomínaly cihlovou červeň, kterou na svých obrazech hojně používal benátský rodák Vittore Carpacio. A proč si zrovna vzpomněl na Carpaccia? Důvod byl prostý. Umělec měl zrovna v té době v Benátkách výstavu.

Vittore Carpaccio se narodil v Benátkách v roce 1455. Jeho rodiče pocházeli z Albánie. Výraz carpaccio pochází z albánského slova pro karpe, což značí skálu, útes. Podle dostupných pramenů byl žákem samotného Giovanniho Belliniho. S ním se také podílel na výzdobě Sala del Maggior Consiglio v Dóžecím paláci. Většiny jeho obrazů představovaly výjevy ze života svatých, zasazených do kulis jeho rodného města.

Další 3 světoznámé produkty


Víte, že z Benátska pochází další 3 světoznámé produkty?

Tím první je Tiramisu. Vzniklo tak trochu jako z nouze cnost a pochází z nedalekého Trevisa.

Tiramisu pochází z Benátska, konkrétně z města Treviso
Tiramisu pochází z Benátska, konkrétně z města Treviso

Další dva produkty jsou nápoje. Jde o prosecco. To nejlepší pochází z oblasti Valdobbiadene - Congneliano, která je vzdálená od Benátek asi 50 kilometrů.

Poslední je spritz. Lahodné spojení prosecca, Aperolu a sody. Pravda, není to úplně benátský vynález. Kombinaci vymysleli rakouští vojáci, když okupovali Benátky. Odtud se pak spritz rozšířil do celé Itálie a později i do světa.

Spritz vymysleli rakouští vojáci při okupaci Benátek
Spritz vymysleli rakouští vojáci při okupaci Benátek

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.