pondělí 2. května 2016

Proč má kostel San Trovaso 2 hlavní portály?

Kostel San Trovaso, Benátky, má 2 vstupní portály
Celkový pohled na benátský kostel San Trovaso, který má dva stejné vstupní portály

V půvabné benátské čtvrti Dorsoduro leží kostel Chiesa dei Santi Gervasio e Protasio. V Benátském dilalektu zvaný San Trovaso. Když se na kostel podíváte, vidíte, že má dva hlavní vchody. Ale, proč má kostel San Trovaso 2 hlavní portály? Aby se zabránilo rvačkám!

2 znepřátelené benátské klany


Rvačky v kostele? Ne tak docela. V kostele San Trovaso se k oslavám svatých scházeli 2 znepřátelené benátské klany. Castellani a Nicolotti. Příslušníci obou klanů se bytostně nesnášeli. Bylo jedno, zda šlo o muže či ženy. Jejich setkání nezřídka končily pořádnou rvačkou. 

Interiér kostela San Trovaso v Benátkách
Interiér kostela San Trovaso v Benátkách


Aby se klany oddělily, a riziko vzájemného pošťuchování se snížilo na minimum, měl každý svůj vchod. Jeden směrem na Campo San Trovaso. Druhý, otočený o 90 stupňů, směrem k Rio de San Trovaso.

Most Rváčů - Ponte dei Pugni


À Propos rvačky. Necelých 500 metrů od kostela San Trovaso leží most Rváčů - Ponte dei Pugni. Na něm si oba znepřátelené klany často vyřizovaly účty. Jak? Lidově řečeno, dávali si přes držku. To vše vždy za nadšeného povzbuzovaní hojného publika. 

Zajímavost:


Na náměstí Campo San Trovaso leží jedna z posledních fungujících loděnic na výrobu gondol v Benátkách.  Jmenuje se Squero San Trovaso. Není běžně přístupná. Ale pokud si zajdete na protější břeh Rio de San Trovaso, najdete tam moji oblíbenou Osterii Al Squero. Z ní můžete při sklence dobrého domácího vína (od 1,20 €) nebo Aperol Spritzu (2,50 €) sledovat práci řemeslníků "živě".

Squero San Trovaso. Jedna z posledních fungujících loděnic na výrobu gondol v Benátkách
Squero San Trovaso. Jedna z posledních fungujících loděnic na výrobu gondol v Benátkách

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.