pátek 6. května 2016

2. letošní TOP akce v Benátkách. Již zítra

Festa della Sensa 2016, Benátky
Po absolutně nej akci roku, Benátském karnevalu, přichází 2. letošní TOP akce v Benátkách. Již zítra začíná jedna z nejvýznamnějších benátských slavností. Festa della Sensa (svátek Nanebevstoupení Páně). Letos se koná v sobotu a neděli 7. - 8. května. Tento prastarý, více než tisíc let starý svátek, oslavuje tradici spojení benátské republiky La Serenissimy a moře.

Dvě významné události


Festa della Sensa neboli Nanebevstoupení Páně (výraz "sensa" znamená v benátském dialektu "vzestup"), připomíná dvě významné události pro Benátky. První se vztahuje k 9.květnu roku 999 n.l. kdy dóže Pietro II Orseolo pomohl obyvatelům Dalmácie které ohrožovali Slované. 
Druhá událost se pojí k roku 1177 n.l., kdy Benátkám vládl dóže Sebastiano Ziani. V té době se v Benátkách setkali císař Federico Barbarossa a papež Alexander III. Ano, ten papež, který musel přespat v přestrojení v Benátkách, na zemi. Alexander III. pak z vděčnosti, za zprostředkování setkání, věnoval dóžeti zlatý prsten, jeden ze symbolů dnešních oslav.
   
Festa della Sensa, Benátky

Slavnostní obřad se koná každý rok

 
Slavnostní obřad se tak koná na památku těchto dvou události každý rok. Ceremonie se opakuje vždy na první neděli po Nanebevstoupení Páně. Na slavnosti můžete vidět jízdu dóžete a dalších městských hodnostářů na dóžecí lodi Bucintoro. 
Loď jede v čele průvodu ostatních lodí, od mola Svatého Marka na ostrov Lido. Na něm, v kostele San Nicolo, se poté koná hlavní obřad, svatby Benátek a moře. Při příležitosti oslav se koná i populární regata Festa della Sensa.

Průvod on-line 


Pro ty, kteří by chtěli být při tom, ale nemají zrovna cestu do Benátek, mám dobrou zprávu. Odjezd vodního průvodu z Bacino San Marco, směrem na Lido, můžete sledovat v neděli živě. Začátek je v 9 hodin ráno.
Kompletní program Festa della Sensa (IT/ENG).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.