pondělí 18. dubna 2016

Revoluce v benátské dopravě. Nejdříve rezidenti, pak turisté

Benátský vodní autobus vaporetto
Benátský vodní autobus vaporetto
Od června to vypukne. Revoluce v benátské dopravě. Nejdříve rezidenti, pak turisté. Začne platit nový způsob nástupu na vodní autobusy - vaporetta. Pro cestující bude platit systém "nejdříve rezidenti, pak turisté". Jde o jedno z opatření, které má zabránit vysídlování Benátek.

Přednostní nástup


Systém by se měl podobat tomu, který funguje na letištích. Aerolinky ho provozují pod názvem Priority boarding. Přednostní nástup do letadla mají ti, co si za něj k letence připlatí.

V Benátkách budou mít prioritu přednostního nástupu zase ti, kteří budou vlastnit Carta Venezia Unica Oro. Ta bude dostupná pro rezidenty, studenty a lidi, kteří dojíždějí do historického centra za prací. Turisté, včetně těch, co budou mít předplacené vícedenní jízdenky, budou muset prostě počkat.

Systém je na hranici kapacity


Benátské vaporetta ročně přepraví na 70.000.0000 cestujících. Celý systém je na hranici kapacity. Je během letošních velikonočních svátků přepravily vaporetta 300.000 cestujících.

Turisté se často přepravují s objemnými zavazadly, batohy na zádech. To vše zabírá na vaporettech místo. Často se tak stává, že pro všechny cestující, čekající na zastávce, není na palubě místo.

Zastávka vodního autobusu v Benátkách
Zastávka vodního autobusu v Benátkách



Zkušební provoz od 1. června


Benátky plánují zahájit zkušební provoz nového systému od 1. června a to na 8 zastávkách vaporett:

Santa Chiara (autobusové nádraží Piazzale Roma)
Santa Lucia (vlakové nádraží)
Rialto
San Marco Giardinetti

ostrovy:
Lido Santa Maria Elisabetta
Murano Faro
Burano
Punta Sabbione

Příklady z minulosti


Že něco takového zavést nebude jednoduché, dokládají i příklady z minulosti. Již v roce 2007 zavedly Benátky linku č. 3. Ta byla určeny výhradně rezidentům. Její provoz ale stál 3,5 miliónu euro ročně. A to bylo pro benátskou pokladnu moc. Navíc linka nebyla Benátčany moc využívaná. Další pokus byl před 3 lety v oblasti Rialta. Ten pro změnu ztroskotal na nedostatku místa

Závod s časem


Benátky se teď vydávají na závod s časem. Do června, bude potřeba upravit na výše zmíněných 8 místech, nástupní pontony, instalovat turnikety a vyškolit obsluhu, pontoniery, kteří budou "třídit" cestující při nástupu na paluby vaporett. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.