čtvrtek 31. března 2016

To musíte vidět. Jedna z nejoriginálnějších knihoven na světě

Nouzový východ. Pouze pro plavce. Benátky.
Nouzový východ. Pouze pro plavce. Benátská Libreria Alta Acqua

Daleko od davů turistů, ale přitom nedaleko od kostela Chiesa Santa Maria di Formosa je jedno úžasné místo. To musíte vidět. Jedna z nejoriginálnějších knihoven na světě. Libreria Alta Acqua. Knihovna s neodolatelnou atmosférou, kterou občas zaplavuje voda.


Skutečným vládcem jsou tady 4 kočky


Librerii vládne pan Luigi Frizzo, kterému se podařilo vytvořit místo, kam se lidé rádi vracejí. Tedy, skutečným vládcem jsou tady 4 kočky. Mají zde naprostou volnost. Pobíhají mezi regály nebo polehávají na knihách a koukají po návštěvnících. 


Knihy kam se podíváš


Knihovna má několik místností. Všechny jsou plné knih. A to doslova. Až po strop. Prostě knihy kam se podíváš. Podle slov Luigiho je jich 60 % nových a 40 % použitých. Záběr je široký. Od děl klasiků, přes Ďábel nosí Pradu až po Mickey Mouse. Jazyková skladba je taky různorodá. Nechybí ani čeština. Nekecám. Jednou jsem tu našel Karla Čapka a jeho Bílou nemoc.

Nejoriginálnější knihovna na světě
Knihy, knihy, samé knihy

Lavička s výhledem na kanál


Hlavní místnosti vévodí gondola. Tušíte správně. Je taky plná knih. Ale nezůstávejte jen v ní. Běžte až úplně, úplně dozadu. Je tam lavička s výhledem na kanál. Nad ní je nápis Fire Exit. Můžete si na ni sednou, udělat si pohodlí a začíst se do některé z tisíců okolních knih. 

Libreria Alta Acqua. Benátky. Gondola plná knih
Interiér Libreria Alta Acqua. Gondola plná knih

Vyhlídková terasa


Taky nevynechejte malý dvoreček. Je na něm vyhlídková terasa. Z knih. Jak jinak. Terasa nabízí hezký výhled na kanál a okolní budovy. Nemusíte se bát. Terasa je stabilní. Byl jsem na ní už několikrát a pořád žiji.

Libreria Alta Acqua. Schody z knih na vyhlídkovou terasu. Benátky
"Schody" z knih na vyhlídkovou terasu

Knihovna začíná být zaplavovaná vodou


A proč se knihovna jmenuje Libreria Alta Acqua? Je to podle benátského fenoménu vysoké vody, zvané Acqua Alta. Vždy když hladina moře dosáhne výšky 110 cm, tak knihovna začíná být zaplavovaná vodou. To se opakuje několikrát ročně. Ale jak říkají Benátčané: "Non c'è problema", život jde dál a nějaká vysoká voda ho přece nemůže zastavit. V Libreria Alta Acqua o tom ví své. Už více než 10 let.

Otevřeno je denně od 9 do 20 hodin.
Adresa: Castello 5176, Calle Lunga Santa Maria Formosa




A co vy? Znáte Libreia Alta Acqa nebo jiné zajímavé místo v Benátkách? Napište o tom i ostatním čtenářům do komentářů.

2 komentáře:

  1. Určitě navštívíme, ale zdá se mi to spíš jako antikvariát než knihovna :) (Jako knihovnice mezi tím docela rozlišuji :D ). Jinak děkuji za tip!

    OdpovědětVymazat
  2. Mam ten samý názor jako paní tanulda, taky jsem knihovnice :) Ještě jsem tam nebyla, proto by mě docela zajímalo, jestli se ty knihy půjčují nebo prodávají? Pokud se prodavají, tak je to opravdu antikvariát a ne knihovna.

    OdpovědětVymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.