středa 16. března 2016

Šlo o čůrání nebo přepadávání?

Benátky, antibandito, pissotti, pissabraga
Vyzděné benátské zákoutí zvané antibandito nebo pissotto


V Benátkách má každý dům, ulice i kámen své tajemství. Při toulkách městem, můžete narazit na výplně zákoutí u domů či kostelů. Říká se jim hrby antibantido nebo pissotte. Sloužily jako opatření proti přepadávání nebo proti močení. Co je ale správně? Šlo o čůrání nebo přepadávání?

Hrby antibandito



Odpověď na na otázku záleží na tom, s kým zrovna mluvíte. Benátčané jsou totiž rozděleni na 2 tábory.

V dobách Benátské republiky byly noční ulice tmavé. Lehce se vám mohlo stát, že při noční cestě domů na vás vyskočit ze zákoutí lump. To pak byla každá rada drahá.

Aby se takové situace omezily, tak se rohy vyplňovaly kameny či se vyzdívaly. Alespoň to tvrdí ta část Benátčanů, kteří zastávají názor, že šlo o hrby antibandito.

Ochrana proti přepadení nebo močení
Vyplněný roh zamezil úkrytu lumpa nebo zamezil močení

 

Bránění "ochcávání" budov



Druzí tvrdí, že jde o pissotte. V benátském dialektu pissabraga. A jak mi řekl jeden rodilý Benátčan, účelem bylo zabránit, a teď cituji "ochcávání" budov, zejména pak kostelů.

Pánové, vy kteří jste se vraceli někdy v nočních hodinách domů z tahu, jistě víte o čem mluvím. Na druhou stranu to není nic nového pod sluncem. Vždyť i Remarqeuv šikovatel Knopf močil na černý obelisk.

Kde je tedy pravda? Když to neví sami Benátčané, tak my to asi nerozlouskneme. Faktem ale je, že vyplněný roh zabraňuje obou činnostem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.