středa 3. února 2016

Zákaz nošení masek v Benátkách

Benátský karneval. Maska Harlekýna
Masky se v Benátkách v minulosti nosily nejen při karnevalu, ale i při mnoha dalších oslavách a příležitostech. V konečném důsledku to znamenalo, že se vlastně nosily po celý rok. To mělo za následek několikerou revizi zákona ze strany vlády Serenissimy jejímž výsledkem byl zákaz nošení masek v Benátkách při určitých situacích.

Využití masek při loupení a vraždách

 

Mimo karneval a jiných oslav se masky využívaly:

- při politických jednáních a hlasováních. Tato oblast byla výhradně doménou mužů. Oblíbenou maskou byla maska Bautta. Dost dobře si nedovedu představit, co by dnes použití masek způsobilo v naší politice ...

- při návštěvě kasina. Tady je využívali stejnou měrou muži i ženy.

- při záletných milostných dostaveníčkách. Je jasné, že tady masky využívaly obě pohlaví.

- při loupení a vraždách. Zločinnost, stejně jako politika, byla opět doménou mužů.

Stop oslavám probíhajícím permanentně po celý rok


Vláda Benátské republiky musela v průběhu staletí několikrát zasahovat a upravovat zákon, který povoloval, respektive zakazoval nošení masek. Tři příklady zákazů: 

1) Benátský karneval, při kterém jsou masky povoleny, mohl trvat jen 6 měsíců v roce. Důvod? Někteří obyvatelé města se věnovali oslavám karnevalu tak zodpovědně, že vlastně oslavy probíhaly permanentně po celý rok. No a někdo pracovat přece musel, že.

2) Již v první polovině 14. století bylo z důvodu bezpečnosti a ochrany obyvatel zakázáno nosit masky v noci. Pokud jste již na karnevalu byli, tak víte, že toto pravidlo se dnes zrovna nedodržuje.

3) Na začátku 17. století byl vydán zákaz nošení masek v církevních stavbách a knihovnách. Tento zákaz na rozdíl od předchozího funguje dodnes.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.