pátek 12. února 2016

Kde najdete ostatky Svatého Valentina v Benátkách?

Kostel Svatého Samuela s ostatky Svatého Valentina

 
Svatý Valentýn se slaví po celém světě. Málokdo ale ví, že ostatky světce jsou uloženy v jednom z benátských kostelů. Kde najdete ostatky Svatého Valentina v Benátkách? V kostele Chiesa di San Samuele (vedle Palazzo Grassi). Jsou na prvním oltáři, vlevo od vstupu. Najdete tam urnu a na ní nápis "Corpus Sancti Valentini".

Svatý Valentin byl knězem ve starém Římě. Přes zákaz císaře Claudia II, tajně oddával snoubence. Za což byl uvězněn a následně popraven.

Relikvie jsou v Benátkách i Praze


Oficiálně jsou ostatky světce uloženy v bazilice Svatého Valentina ve městě Terni. V Benátkách ale taky. A nejen tam. Jak je to možné? Ve středověku se část ostatků dostala do mnoha evropských zemí. Dnes jsou ostatky uctívány ve více než dvou desítkách místech. Mimochodem, jedním z nich je i bazilika Svatého Petra a Pavla v Praze na Vyšehradě.

Chcete oslavit Valentýna zvláštním způsobem?


Máte chuť oslavit Valentýna zvláštním způsobem? Kupte červenou růži a běžte se svým partnerem do kostela San Samuele. Růži pak položte na "jeho" oltář. Nebudete na Valentýna v Benátkách? Zkuste to v Praze. Relikviář Svatého Valentina bývá na Vyšehradě vystavovaný 1x ročně, právě na valentýnský svátek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.