středa 13. ledna 2016

Kolik je v Benátkách mostů a který je nejslavnější?

Ponte del Diavolo
Mostů je přes 340. A Rialto není nejslavnějším mostem. Nekecám. Někdy bývá počet benátských mostů uváděný mezi čísly 409-435. Slušný rozptyl, ne? Nedalo mi to. Začal jsem pátrat. Ne že bych je počítal osobně. To bych fakt nedal. Navíc, stačí v Benátkách zabloudit, což jde velmi snadno, a člověk může začít počítat znovu, že.
 

344 mostů v Benátkách


Po delší diskuzi s místními vyplynulo, že by v Benátkách mělo být 345 mostů. "Mělo by být". Ten výraz je důležitý. Občas, se totiž nějaký ten nový most přistaví. I když, jde spíše o můstky k soukromým domům, tak celkový součet to ovlivňuje. 

Mosty jsou rozloženy v jednotlivých benátských čtvrtích následovně:

Castello 88
Cannaregio 76
Dorsoduro 67
San Marco 44
Santa Croce 42
San Polo 16
Giudecca 12

Největší benátské mosty

Největší benátské mosty jsou ty, co vedou přes Velký kanál. Jsou jen čtyři. Nejnovější z nich je Ponte della Constituzione (most Ústavy, někdy nazývaný most Calatrava, podle svého tvůrce), další je Ponte degli Scalzi u vlakového nádraží, nejstarší Ponte di Rialto (most Rialto) a dřevěný Ponte dell´Accademia (most Akademie). Více o těchto mostech najdete zde.

Nejznámější Benátský most, Ponte di Rialto, přes Velký kanál


Nejromantičtější je most Vzdechů

Nejromantičtější je most Vzdechů (Ponte dei Sospiri), stojící za Dóžecím palácem, hned u náměstí Svatého Marka. Tomu se taky někdy říká most Lásky. Když se prý pod ním políbíte se svým partnerem, tak vaše láska zůstane věčná. Více o Ponte dei Sospiri.

Most Vzdechů, Ponte dei Sospiri. Tvoří spojnici mezi vězením a Dóžecím palácem

Nejslavnější benátský most

Myslíte, že Rialto nebo most Vzdechů jsou v Benátkách nejslavnější? Ale kdeže. Možná tak pro turisty. Doopravdy nejslavnější benátský most je Ponte delle Tette (most Ňader). Populární je hlavně u školních zájezdů. Ale i nejeden tatík či teenager se na mostě zastaví a se zvláštním úsměvem se zasní. V dobách Benátské republiky (La Serenissimy), mohly totiž na tomto mostě prostitutky lákat kučafty "nahoře bez". A to prosím, zcela legálně. Myslím, že zájem školáků, tatíků i teenagerů je už jasný.  Historie mostu Ponte delle Tette.

Nejslavnější benátský most, most Ňader, Ponte delle Tete
 

Tak až pojedete do Benátek, třeba teď na karneval, můžete vše omrknout na vlastní oči. Třeba jako ti školáci...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.