středa 4. listopadu 2015

Krádež dokladů v zahraničí. Návod co dělat

Když přijdete o doklady, je to vždycky pech. V zahraničí dvojnásobný. Vzhledem k tomu, že za posledního půl roku, jsem musel řešit se svými klienty podobnou situaci 2x, rozhodl jsem se napsat krátký postup, jak v takovém případě postupovat.

Můj popis vychází ze zkušeností, jak to chodí v Římě a Benátkách. Nicméně si myslím, že postup se dá aplikovat v podstatě všude. Ukažme si, jak postupovat na případu, který jsem řešil poslední říjnový víkend v Benátkách. Do Benátek jsme letěli jako skupinka letadlem a bydleli v hotelu. V sobotu kolem poledne, jeden z "účastníků zájezdu" zjistil, že nemá peněženku, ve které měl doklady, kreditní karty, kartu zdravotní pojišťovny, atd. Co teď?

1. Zachovejte klid

První a základní pravidlo. Z pohledu ztráty je úplně jedno, jak se to stalo. Už se to stalo a nejde to vrátit. Nejste první ani poslední, komu se něco takového stalo. Vyvarujte se obviňovaní. Výrazy typu "kreténe/krávo, vždycky jsem říkal/a že jsi k ničemu ...", vám doklady fakt nevrátí, a k domovu vás nepřiblíží ani o centimetr. Místo toho, si zpětně promítněte, kdy a kde jste měli peněženku, doklady naposledy v ruce.

2. Zkuste hledat

Podaří-li se vám si uvědomit, kde jste viděli svoji peněženku naposledy, vraťte se tam. Určitou šanci budete mít, pokud jste ji vytratili v hotelu, minimální, pokud někde cestou. 

3. Vytvořte si "základnu"

V případě, že jste bydleli v hotelu, či tam ještě bydlíte, vraťte se tam zpátky. Vytvořte si zde základnu. V drtivé většině je v hotelu k dispozici internet, který vám usnadní komunikaci s okolním světem (ambasáda, letenky, pojišťovna, banka ...). Hotel vám v takové situaci, většinou umožní přístup k internetu zdarma. Navíc požádejte hotel, ať vám udělá kopii vašeho dokladu. Má ji od vašeho check-inu. Pokud si nedělají kopii dokladu, tak musí mít minimálně jeho číslo, kvůli evidenci hostů. Vezměte si taky kontakt na hotel, bude se vám později hodit na policii.

4. Zablokujte kreditní kartu

Zůstal-li vám mobil a v něm internetová aplikace vaší banky, udělejte to přes něj. Jinak si na internetu najděte telefonní kontakt na vaši banku a kartu zablokujte po telefonu. Jako poslední řešení, je zablokování karty přihlášením se do internetového bankovnictví přes hotelový počítač. Tady je ale relativně vysoké riziko zneužití. Nikdy nevíte, kdo počítač používal před vámi a kdo k němu má přístup.

5. Běžte na policii

Zeptejte se v hotelu, kde je nejbližší policejní stanice. V našem případě to bylo na náměstí Svatého Marka (vpravo od kavárny Florian). Neprodleně tam vyrazte. A teď pozor! Všude na světě (i v ČR) dostanete jako první dvě, naprosto zásadní otázky:

1) Byla to ztráta nebo krádež?
2) Kde se vám to stalo?

Na první otázku VŽDY odpovězte, že šlo o krádež. V opačném případě se stanete v očích policie a následně úřadů neschopným blbem, který si neumí ohlídat ani své doklady a podle toho s vámi budou následně zacházet.

Na druhou otázku musíte odpovědět, že nevíte přesně kde se to stalo, ale ztrátu jste zjistili v OKOLÍ policejní stanice, ve které právě jste. Uvedete-li jiné místo, budete odeslání na stanici, do jejíž působnosti spadá místo, které jste nahlásili. 

Na policii sepíšete protokol, kde udáte své nacionále, místo, kde jste zjistili ztrátu, o co vše jste přišli - doklady, peníze, kreditky, atd. Protokol pak podepíšete a dostanete. V Benátkách nám to celé zabralo 5 minut. Pravda, v Římě, byla policie tak "velkorysá", že mě nechala vypsat protokol samotného ;-) Podepsaný protokol vám pak bude sloužit k jednání s úřady v místě pobytu a následně v ČR.

6. Řešte cestu domů

Pokud jste v Evropě, resp. v schengenském prostoru, tak máte v podstatě 3 možnosti pro návrat (kdekoliv jinde platí pouze možnost "a"):

a) Vyřízení nových dokladů. 
V Itálii to jde na konzulátě v Miláně (po-pá) nebo v ambasádě v Římě (po-pá, so-ne pohotovost na telefonu, kontakt zde). Z vlastní zkušenosti vím, že pohotovost funguje dobře, náhradní pas vám vystaví na počkání. Potřebujete k tomu svoje foto (automat je ve stanici metra Lepatnto, cca 200 metrů od ambasády), policejní protokol a tuším 400 Kč jako poplatek.

Co ale dělat, když je sobota odpoledne a vy jste v centru Benátek? Musíte začít trošku počítat. Vlak do Říma cca 70 € (3,45 hod cesta), MHD po Římě cca 6 €, hotel od 70 €, cesta na letiště 5 €, letenka do ČR na poslední chvíli cca 220 €. Bratru tak 400 €. To je celkem dost, ne? A co zkusit trošku zariskovat? 

b) Může pro vás někdo přijet autem
Z Prahy je to do Benátek zhruba 800 km, cca 8-9 hodin cesty. Tato možnost má dvě výhody. Za prvé je vysoce pravděpodobné, že v rámci schengenu nebudete doklady cestou vůbec potřebovat. Za druhé uvidíte, kolik máte opravdových kamarádů/kamarádek. Uslyšíte spoustu výmluv, proč pro vás zrovna teď nemůže dotyčný přijet. Tak třeba: "Je sobota, jsme s rodinou na výletě za Prahou a vrátíme se až večer; máme malé děti; manželce se to nebude líbit; mám v nádrži málo benzínu; zavřou nás všechny do basy - na hranicích teď všechny kontrolují ...". U poslední výmluvy, se chvíli zastavme.

Ano, na některých, zdůrazňuji některých hranicích se kvůli nelegálním migrantům objevily kontroly. Riziko kontroly se dá eliminovat tím, že cestou pro vás, řidič může mrknout, kde kontroly na hranicích jsou a kde ne. A cestou zpět se jim můžete vyhnout

Ale hlavně, vy přece nejste žádný nelegální uprchlík. Jste občan ČR, členské země EU, s právem volného pohybu v schengenském prostoru. Vaše jediné provinění je, že nemáte u sebe doklad totožnosti. Máte však protokol z policie o krádeži dokladů. Máte taky kontakt na hotel, kde jste v dané zemi bydleli (ještě s doklady), a kde si to může policie ověřit. 

Navíc v schengenu jsou vzájemně propojené policejní databáze jednotlivých zemí, tak že by nebyl zase tak velký problém zjistit vaši totožnost. Tak, že maximálně můžete být krátce zadržení, než ověří vaši totožnost a pak vyfasovat menší pokutu. To je to nejhorší co se vám může stát. S trochou nadsázky, je to stejné, jako když řídíte auto a doklady si zapomenete doma. Řidiči se nemůže stát nic. On doklady má a veze rádného občana EU, žádného zločince či nelegálního migranta.

c) Riskněte to na letišti
Pokud vám neukradli letenku, či ji máte vystavenou letenku elektronicky a můžete si ji znovu vytisknout, tak to zkuste na letišti. Podmínkou je, aby letenka byla ještě platná. Výhodou je, když je letiště, kde prvotní odbavení probíhá tak, že přiložíte čárový kód letenky na skener a jdete hned na bezpečnostní kontrolu. Tam chtějí doklady až při nástupu do letadla. 

Na letišti postupujte vždy následovně:
- při předložení letenky zároveň, bez vyzvání, předložte protokol z policie a řekněte, že vám to tak řekli na policii
- bude následovat několik telefonátů na všechny různé místa, ale vy vytrvejte (nemáte co ztratit)
- ideální je, když letí někdo s vámi, kdo má doklady OK a může se "zaručit", jste to fakt vy. Není to sice 100% záruka úspěchu, ale může to pomoci. Nicméně vždy záleží na personálu letiště, zda vám umožní nástup do letadla.

Zajímá vás, jak jsme dopadli my? Zvolili jsme poslední možnost a ta vyšla. Měli jsme i plán "B", cestu autem.

Závěrem:
Tento popis rozhodně není návodem, jak obcházet hraniční kontroly bez dokladů, ale pouze výčtem možností, které napadnou každého, kdo zažil podobnou situaci.

Hlavně všem přeji, aby jste výše uvedený návod, nikdy nemuseli použít.


Ukázka policejního protokolu z Benátek


Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.